Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: nem várható változás

A Reuters adatközlése alapján a mediterrán üzemanyag tőzsdén a múlt héten a benzin és a gázolaj ára átlagosan 0, 6%-kal emelkedett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 1,3%-kal erősödött. A múlt héten a hazai piacon nem volt árváltoztatás. A tőzsdei benzin árak közül a mediterrán piacon és Északnyugat-Európában nem változtak az árak, de az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) árak a hét során 2%-kal estek. A gázolajárak valamennyi piacon kicsit emelkedtek. A tőzsdei árak és az árfolyam változásának hatására október 9-én várhatóan az üzemanyagok ára nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a szeptember 30-október 4-i héten átlagosan 0,6%-kal emelkedett, a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára is hasonlóan változott. A múlt héten nem volt üzemanyagár-változtatás. A héten nem változott a benzin ára a mediterrán és az  északnyugat-európai piacon, de az ARA piacon közel 2%-kal estek az árak. A mediterrán piaci gázolaj ára héten  0,6%-kal drágult átlgosan, míg a másik két tőzsdén ennél valamivel erősebben emelkedtek az árak. A különböző piacokon az eltérő üzemanyagár-változás teszi bizonytalaná ezen a héten az előrejelzést. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten átlagosan 1,3%-kal erősödött, az árfolyam péntek kivételével folyamatosan javult, 218,8 Ft/USD volt a pénteki záróárfolyam.

Az elmúlt héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 111,2 dollár/hordós szintről a hét végére 110,8 dolár/hordóra változott, a hét folyamán kis ingadozások jellemezték az árat, heti átlagban 0,3%-kal csökkent az olajár. Az üzemanyagok árváltozása szintén nem volt jelentős, ezért a piaci változások közelállónak tekinthetők.

A forint árfolyama a hét átlagában az erősödéssel az üzemanyagok kis mértékű tőzsdei drágulását ellentételezte, sőt forintban mérve 1-1,5 forintos árcsökkenést jelentett az erősödés.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a benzin esetében 0,8%-os,  a gázolajnál 0,7%-os csökkenést mutatnak a mediterrán piaci árváltozásokat és az árfolyam-változásokat is figyelembe véve.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – sem a benzinnél, sem a a gázolajnál nem indokolnak árváltoztatást. Ezért a benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 408 forint, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 425 forint marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5%-kal, a gázolaj ára 2,5%-kal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 13%-kal több benzint és 10%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .