Befejeződött a Sajókaza és Felsőnyárád közötti út több mint 5,9 kilométeres szakaszának felújítása – Újra megnyitották az utat a közlekedők számára

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013. április 10-én zárta le teljes körű felújítási munkák miatt a Sajókaza és Felsőnyárád közötti mellékutat. A kivitelezők az elmúlt kevesebb mint fél évben gyakorlatilag teljesen új összekötő utat építettek a két település között. Az útszakasz kivitelezése az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően mintegy 975 millió forintos támogatásból valósulhatott meg, melyet az Európai Unió és a magyar állam biztosított.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv keretében idén országosan minden eddiginél nagyobb volumenben valósulnak meg teljes körű útfelújítások, ugyanis a Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 555 kilométert érintő beruházást hajt végre a teljes évre vonatkozóan. Az országos programon belül a második legtöbb mellékútfelújítás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében készül el idén. Ez azt jelenti, hogy közel 87 kilométernyi út felújítására nyílt lehetősége a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek a megyében, összesen csaknem 8,7 milliárd forint értékben.

Az Új Széchenyi Terv keretében a Sajókaza és Felsőnyárád közötti mellékút 5,929 kilométeres szakaszának teljes körű útfelújítási munkálatai során a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők teljes mértékben visszabontották a meglévő utat és úgynevezett telepi hideg remixes technológiával teljesen újraépítették az útalapot és a pályaszerkezetet is. Ezeket a munkálatokat csak teljes útzár mellett lehetett elvégezni, így 2013. április 10-e óta volt érvényben a teljes pályás forgalomkorlátozás. A Colas Út Zrt. és HE-DO Kft. alkotta kivitelezői konzorcium szakemberei a felsoroltakon kívül felújították az útszakaszon található hidat, illetve gondoskodtak a felújított út melletti területek árok- és padkarendezési munkálatairól is.

Az útépítési munkák kevesebb mint fél évet vettek igénybe, a műszaki átadás folyamata sikerrel lezárult, így a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013. szeptember 20-án újra megnyitotta a közlekedők számára az immár teljes egészében megújult, megerősített és európai színvonalú összekötő utat Sajókaza és Felsőnyárád között.

A beruházással nagymértékben nőtt az útszakasz forgalombiztonsága, javult a szolgáltatási színvonal és az utazási időben is rövidülést tapasztalhatnak a közlekedők. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mindent megtesz azért, hogy az Új Széchenyi Terv keretében felújított útszakasz hosszú távon is kiváló állapotban maradhasson, ezért 5 éven át kiemelt üzemeltetést végeznek rajta a szakemberek.

A projekt keretein belül egyébként több mint egy hónappal ezelőtt befejeződtek a munkálatok a csokvaományi bekötő út több mint 4,4 kilométeres szakaszán is. Így a két beruházás az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően csaknem 1,6 milliárd forintos európai uniós forrásból valósulhatott meg.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt. – Kommunikációs főosztály
.

(Ezt a cikket 193 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?