Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: csak a gázolaj ára csökken

A Reuters adatközlése alapján a mediterrán üzemanyag tőzsdén a múlt héten a benzin ára átlagosan 1,5%-kal, a gázolaj ára 2,3%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 2,2%-kal erősödött. A múlt héten a két árváltoztatás során a benzin ára 11 forinttal, a gázolajé 8 forinttal csökkent. A tőzsdei benzin árak a hét során nem változtak a gázolajárak ingadoztak, de összességében mérséklődtek. A forint is heti átlagban kissé erősödött. A tőzsdei árak és az árfolyam változásának hatására, valamint figyelembe véve a 20-i pénteki árcsökkentést is szeptember 25-én  várhatóan a benzin ára nem változik, a gázolaj ára várhatóan 4 forinttal csökken.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a szeptember 16-20-i héten átlagosan 1,5%-kal, a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára átlagosan 2,3%-kal  csökkent. A héten végig stagnált a medterrán benzinár, a gázolaj a hét első kettő és az utolsó két napján mérséklődöt de szerdán emelkedett. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten átlagosan 2,2%-kal erősödött, a hét négy napján erősödött, de péntekre már ismét gyengült.

Az elmúlt héten a kőolaj (Brent) hordónkénti ára 115,2 dollár/hordós szintről a hét végére 112,17 dolár/horóra csökkent.   Az olajár változását a benziné nem, s a gázolaj árváltozása csak tendenciájában követte. A benzin észak-európai és dél-európai jegyzési árai a hét elején stagnáltak,majd pénteken az észak-európai benzinár a dél-európai ár alá esett. A gázolajárak azonosan változtak a 3 fő európai piacon.

A forint árfolyama a hét átlagában erősödött, emiatt a forintban kifejezett árváltozás erősebb, mint a dollárban jegyzet tőzsdei árak változása.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a benzin esetében 3,6%-os,  a gázolajnál 4,4%-os csökkenést mutatnak a mediterrán piaci árváltozásokat és az árfolyam-változásokat is figyelembe véve.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 4 forint körüli, a gázolajnál 7 forint körüli árcsökkentést magyaráznak. A fenti változásokból a 20-i, pénteki árváltoztatást levonva a benzinnél nem várunk változtatást, a gázolajnál további 4 forintnyi csökkentés lehetséges. A benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 414 forint marad, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 432 forintra változik. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5%-kal, a gázolaj ára fél százalékal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 12%-kal több benzint és 7%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 196 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .