Az új Volvo FMX-et olyan könnyű irányítani, hogy még egy hörcsög is átveheti a kormánykereket

A „Hörcsög mutatvány” című film hatalmas siker lett a Youtube-on, és mindössze egy hét alatt több mint 3,4 millió alkalommal nézték meg. A filmben a Volvo Dinamikus Kormányzással ellátott új Volvo FMX-et egy hörcsög kormányozza egy kőfejtő rossz minőségű, kanyargós útjain.

Seon Rogers - sofőr a "Hörcsög mutatvány" című filmben.
Seon Rogers – sofőr a „Hörcsög mutatvány” című filmben.

A Volvo Dinamikus Kormányzás a Volvo Trucks egy új rendszere, amely lehetővé teszi a jelentős terheléssel közlekedő teherautó erőfeszítés nélküli kormányzását. Kis sebességnél egy elektromos motor átveszi a járművezető izmainak munkáját. A rendszer fejlesztői minden üzemelési körülmény között tökéletes kormányzási érzés elérésére törekedtek.

„Kis sebesség mellett az alaposan megterhelt járművel is annyira könnyű a manőverezés, hogy akár egyetlen ujjal is kormányozhatunk. Autópályán haladva pedig ez a dinamikus kormányzási rendszer felülmúlhatatlan iránytartást biztosít” – magyarázza Jan-Inge Svensson, a Volvo Trucks rendszerszoftver-fejlesztésért felelős szakembere.

Az új Volvo FMX
Az új Volvo FMX

Elektromos motor csökkenti a járművezető igénybevételét

A Volvo Dinamikus Kormányzás egy hagyományos, mechanikus kormányzási rendszeren alapul, amelynél kormányoszlop csatlakozik a kormányműhöz. Egy hidraulikus rásegítési rendszer hozza létre azt az erőt, ami segít a járművezetőnek a teherautó kerekeinek elfordításában. A Volvo rendszere egy elektronikusan vezérelt elektromos motort is tartalmaz, amely a kormányoszlophoz csatlakozik. Ez az elektromos motor együttműködik a hidraulikus kormányrásegítéssel, és másodpercenként több ezer szabályzó jelet kap az elektronikus vezérlőegységétől. Kis sebességnél az elektromos motor plusz erőt biztosít, nagyobb sebességnél pedig az elektromos motor automatikusan szabályozza a kormányzást, és kompenzálja a kormánykeréken jelentkező egyenetlenségeket, amelyeket például oldalszél vagy az útfelület hibái okozhatnak.

Az elektronikus vezérlőegység a rendszer agya, és folyamatosan információkat kap a teherautó érzékelőitől.

„Számos különböző helyen találhatók érzékelők, és együttesen teljes képet nyújtanak arról, hogy mi történik a teherautóval. A kerekeknél és a sebességváltó kihajtótengelyénél lévő érzékelők mérik például a jármű haladási sebességét, míg más érzékelők az aktuális sebességi fokozatot azonosítják” – magyarázza Sten Ragnhult, aki a rendszer hardverének fejlesztését vezette a Volvo Trucks-nál.

A filmet Los Tres Cunados-ban, Spanyolországban vették fel. - See more at: http://www.volvotrucks.com/trucks/hungary-market/hu-hu/newsmedia/pressreleases/Pages/pressreleases.aspx?pubID=16430#sthash.bajiLmsD.dpuf
A filmet Los Tres Cunados-ban, Spanyolországban vették fel.

A „Hörcsög mutatvány” című filmben úgy teszik próbára a technológiát, hogy egy 175 gramm súlyú hörcsög kormányozza a teherautót. A tesztet Spanyolországban, egy Ourense városában található kőbányában hajtották végre. A kormánykerékre egy speciális kialakítású hörcsögkereket szereltek fel. A gáz- és a fékpedált egy tapasztalt kaszkadőr kezelte, illetve egy répa segítségével ő vette rá a hörcsögöt is arra, hogy a megfelelő irányba kormányozzon. A filmen látható, ahogy a nagy teherautó finoman és biztonságosan felkapaszkodik a kőfejtő kanyargós és szűk hegyi útjain.

„Biztosíthatom Önöket, hogy ez nem trükk – a hörcsög valóban képes kormányozni a teherautót” – mondja Sten Ragnhult, aki kollégájával, Jan-Inge Svenssonnal együtt jelen volt a spanyolországi teszten.

A Volvo Dinamikus Kormányzás előnyei:

Kis sebességnél az elektromos motor átveszi a járművezető izmainak munkáját. A járművezető így nyugodtan hátradőlhet és lazíthat, anélkül, hogy kormányzáskor meg kellene erőltetnie a vállait vagy a karjait.

A filmben azzal demonstráljuk a Volvo Dinamikus Kormányzással ellátott Volvo FMX könnyű kormányozhatóságát, hogy egy hörcsögre bízzuk a teherautó irányítását egy spanyolországi kőfejtő kaptatóin. - See more at: http://www.volvotrucks.com/trucks/hungary-market/hu-hu/newsmedia/pressreleases/Pages/pressreleases.aspx?pubID=16430#sthash.bajiLmsD.dpuf
A filmben azzal demonstráljuk a Volvo Dinamikus Kormányzással ellátott Volvo FMX könnyű kormányozhatóságát, hogy egy hörcsögre bízzuk a teherautó irányítását egy spanyolországi kőfejtő kaptatóin.

Az útfelület egyenetlenségeiből, mint például a repedésekből vagy a lyukakból eredő zavaró hatások kiküszöbölésre kerülnek. Ennek eredményeként a kormányzási érzet sokkal biztosabb, mivel a járművezetőnek nem kell folyamatosan korrigálnia a kormánykerékkel.
A pontos irányítás autópályán jobb iránytartási stabilitási érzetet eredményez, ami pedig nyugodtabb vezetési élményt és bármilyen sebesség mellett is teljes irányítást biztosít a járművezető számára. A dinamikus kormányzási rendszer gyakorlatilag mindazon kis kormánymozdulatokat szükségtelenné teszi, amelyek egyébként olyannyira az autópályás vezetés részét képezik.

Az új Volvo FMX
Az új Volvo FMX

A rendszer képes kompenzálni erősen dőlő úton és oldalszélben, így a járművezetőnek nem kell folyamatosan erőt kifejtve „ellenkormányoznia” az egyenes haladáshoz. Ez egy jelentős előny, amely a biztonságosabb és a kényelmesebb vezetést is elősegíti.

A Volvo FM és a Volvo FH szintén felszerelhető Volvo Dinamikus Kormányzással.

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 501 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?