Kamionok kötelező és casco biztosítása

A kamionok a közutak óriásai, amelyek az áruszállítás nagy részét végzik. Jellemzően országhatáron túli szállítmányozási feladatot látnak el. Azonban bármennyire is különleges gépjárműnek számítanak a kamionok, rájuk ugyanúgy vonatkoznak a közlekedési szabályok, illetve a biztosításokkal kapcsolatos előírások. Így a kamionok esetében is kötelező megkötni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, ugyanis annak hiányában a kamionok sem vehetnek részt a közúti forgalomban. Sőt esetükben még fontosabb, hiszen a határok átlépésével olyan országok területére lépnek be, amelyekben a hazaitól sokszor teljesen eltérő jogszabályok, rendeletek alapján történik az ügyintézés, illetve a gépjárművekkel szemben felállított elvárások is mások.

ford-biztoshelyMagyarország tagja, az un. Zöldkártya Egyezménynek, illetve Rendszámegyezménynek. Ez egyrészt azt jelenti, hogy akinek van kötelező biztosítása, annak területi érvényességét, a zöldkártya kitöltésével kitolják a határok túlra, mindazokba az országokban is érvényesítve, amelyek tagjai az előbb említett egyezményeknek. Másrészt azt is jelenti, hogy a Rendszámegyezményt ratifikáló országokban nem kell zöldkártyát kiállíttatni a biztosítónkkal, hanem elég a rendszámtáblán feltüntetni az ország felségjelét, és akkor az adott országban, annak alapján elfogadják bizonyítékként, hogy a gépjármű rendelkezik kötelező biztosítással.

Ez akkor hasznos, amikor külföldön, egy esetleges baleset okozása esetén, a helyi biztosító kifizeti a kárt a vétlen félnek, a magyar biztosító helyett, amelyet természetesen az később megtérít a külföldi biztosítónak. A kamionokra a teherautókra vonatkozó előírások vonatkoznak a kötelező biztosítás megkötésénél. A teherautókat az összsúlyuk alapján osztályozzák. Vannak a 3,5 t alattiak, a 3,5 és 12 t közöttiek, és végül a 12 t felettiek. Ne felejtsük el, hogy a pótkocsira is kell kötelező biztosítást kötni. A kamionokra is lehet egyénre szabott kötelező biztosítást kötni, illetve természetesen flottabiztosítást is. Esetükben is számtalan kedvezményt lehet igénybe venni, amelyek jelentősen csökkentik a tarifa nagyságát. Fontos, hogy időben be legyenek fizetve a díjak, ugyanis a teherautók esetében sokszorosa a fedezetlenségi díj nagysága a személyautókhoz viszonyítva.

A casco biztosítás kamionok esetében még fontosabb, mint a személygépkocsik esetében, egyrészt a sokkal drágább gépjármű miatt, másrészt a rakomány értéke miatt is. Természetesen a casco a rakományra nem vállalja a kockázatot, de a casco mellé mindenképpen javasolt rakománybiztosítás megkötése. Alaphelyzetben a casco a kamionok esetében is a töréskárokra, az üvegtörésekre, az elemi károkra, a lopáskárokra, és a széria kivitelű tartozékokra terjed ki. Amennyiben teljes körű biztosítást szeretnénk kötni, akkor érdemes a casco mellé kiegészítő biztosításokat kötni, amelyek rendszerint széles választékkal állnak az ügyfelek rendelkezésére. A nagyszámú kamion balesetek miatt fontos, hogy legyen casco biztosítás a járművön, ugyanis, a kötelező biztosítás a vétkes fél kárát nem téríti meg, ellenben a casco igen. Mivel a kamionok állandóan úton vannak, ezért kiemelten fontos, hogy minden eshetőségre vonatkozó, teljes biztosítási háttér garantálja a nyugodt vezetést.

Amennyiben számít Önnek az, hogy mire, mennyit fizet, látogasson el a www.biztoshely.hu Biztosítási Portálra ahol ingyenesen igényelhet biztosítási szaktanácsadást.
.

(Ezt a cikket 1331 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?