A FRANKFURTI AUTÓSZALONON MUTATKOZOTT BE A NISSAN E-NV200 ELEKTROMOS BARCELONAI TAXIJA

A Nissan elnök-vezérigazgatója Carlos Ghosn, Barcelona polgármestere, Xavier Trias jelenlétében bemutatta a Nissan e-NV200-as barcelonai elektromos taxiját. Ezzel Barcelona a világ első városa mely elköteleződik a zéró károsanyag kibocsátás tömegközlekedésbe való integrálása mellett.

Barcelona vezeti majd az új e-NV200 100%-ig elektromos modell taxi változatának globális piacra lépését. A taxi verzió minden bizonnyal a világ több nagyvárosában is felbukkan majd; a gyártás 2014-ben Barcelonában veszi majd kezdetét. A Nissan és Barcelona városa egyetértési nyilatkozat aláírásával szentesítette elköteleződését az elektromos taxik használatának támogatása és egy új villámtöltő hálózat kiépítése mellett. A város további közlekedési engedmények biztosítását is fontolóra veszi.

A Nissan e-NV200-as modelljének kizárólagos gyártása a barcelonai Zona Franca -ban történik majd az egész nemzetközi piacra. Ez a 100millió eurós beruházás több mint 700 új munkahelyet teremt majd a városban. A gyártás várhatón 2014 közepén veszi kezdetét.

Az e-NV200 a Nissan második zéró-emissziós modellje. Az új elektromos LCV az ugyancsak Barcelonában gyártott NV200-as sikermodellen alapul. Az új e-NV200 egyesíti magában az NV200-as furgon felépítését és a világ legsikeresebb EV-jének, a Nissan LEAF-nek elektromos hajtásláncát. Mindez egy olyan egyedi megjelenésű és karakterű autót eredményez, mely ráadásul képes biztosítani a belső égésű motoros járművek kategóriavezető raktér méretét.

Carlos Ghosn így vélekedik az új elektromos taxi kezdeményezésről: „Nagy örömmel fogadtuk Barcelona egyértelmű elköteleződését a Nissan e-NV200 elektromos taxik flottába való felvétele mellett. Rendkívül pozitív, hogy az új modellt gyártó város az elektromos személyszállítás zászlóshajója is egyben. Az e-NV200 egy forradalmi modell, mely a jövő évtől elhozza a zéró károsanyag kibocsátást a taxik és áruszállító járművek világába az egész globális piacon.”

Egy sajtótájékoztató keretein belül Xavier Trias, a város polgármestere és Andy Palmer, a Nissan ügyvezető alelnöke további részleteket osztottak meg az aláírt szerződésről, mely a szükséges intézkedések és ösztönzők támogatását tűzi ki céljául az e-NV200 sikeres integrálásához a nagyvárosi taxizásba és áruszállításba.

Barcelona polgármestere így értékeli a megegyezést: „ez egy hatalmas előrelépés Barcelona vezető szerepének biztosításában a zéró-emissziós taxizásban és áruszállításban”.

„Azt szeretnénk, hogy város tehetsége, kreativitása és innovációja ezekbe a fenntartható szektorokba áramoljon. Az ezekbe az úttörő technológiákba való befektetés nem csak a város lakóinak jólétét növeli, de tömeges munkalehetőségeket is teremt.”Trias kiemelte a novemberi EVS27 (27. Nemzetközi Elektromos jármű Szimpózium) fontosságát is: „ez egy remek lehetőség az elektromos járművekbe való beruházások megszilárdítására és az EV-k bevezetésének támogatására”.

A partnerségi megállapodásban a Nissan elköteleződik egy kifejezett taxi-verzió kifejlesztése, valamint a városi villámtöltő infrastruktúra kialakításának támogatása mellett, melyhez CHAdeMO villanytöltőket biztosít majd. Ezek a Nissan által kifejlesztett töltők mindössze 30 perc alatt képesek feltölteni elektromos járművünk akkumulátorát 0-80%-ra. Ezek a töltők részét képezik a Nissan kezdeményezésének, melynek célja 1200 villámtöltő létesítése 2014-ig Európa-szerte.

A Nissan és Barcelona további közös célja, az elektromos mobilitás megteremtése az áruszállításban. Az együttműködés részét képezi, hogy a város vezetése speciális helyeket biztosít majd az elektromos áruszállítók számára a töltőhelyek és egyedi azonosítók mellett. Barcelona fontolóra veszi a kizárólag az elektromos áruszállítók részére kialakított pakolási és szállítási útvonalak és menetrendek biztosítását is, valamint az EV-kel rendelkező vállalatok, flották adóját is csökkentené.

Az elektromos járművek használatának ösztönzése és támogatása egy olyan kezdeményezés, melyet minden bizonnyal több város is követni fog a jövőben; sőt akadnak olyan városok is ahol gondolkodnak, hogy a belvárosi korlátozott forgalmú övezetekhez díjmentes behajtási jogot adnak az elektromos autók számára.

Forrás: Nissan
.

(Ezt a cikket 255 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?