Elsősegély-bemutatókat tart a Vöröskereszt a világnapon

Az ország számos pontján tart elsősegélynyújtó bemutatókat, minitanfolyamokat a Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás világnapján, szombaton.

kozuti-balesetek-2007-2013-1-negyedevA Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége 2000 óta szeptember második szombatján tartja az elsősegélynyújtás világnapját. A humanitárius szervezet ezen a napon az elsősegélynyújtók által megmentett életeket köszönti és a világban leggyakrabban előforduló balesetekre, sérülésekre és azok ellátására hívja fel a figyelmet.

Az idei kampány középpontjában a biztonságos közlekedés áll. A téma aktualitását az adja, hogy a világon naponta mintegy háromezer ember veszíti életét közúti balesetben, közülük körülbelül ötszáz gyermek. Ez 1,2 millió halálesetet jelent egy év alatt – ami hasonló veszteségeket okoz, mint a tuberkulózis, a malária vagy az AIDS vírus. Emellett több mint 50 millió ember sérül meg súlyosan, sokan közülük életük végéig sérültté válnak. A világon bekövetkező közlekedési halálozások áldozatai elsősorban a gyalogosok, a motorosok és kerékpárosok – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

A KSH adatai alapján 2012-ben 15 ezer 172 személyi sérüléssel járó közúti baleset volt Magyarországon, ebből 541 baleset követelt halálos áldozatot, 604 ember veszítette életét. A súlyos sérülésekkel járó balesetek száma 4355 volt.

A Magyar Vöröskeresztnél évente közel 80 ezren jelentkeznek közúti elsősegélynyújtó vizsgára, közülük 73 ezren tesznek sikeres vizsgát, emellett évente megrendezik az Országos Elsősegélynyújtó versenyt. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatnál a vöröskeresztes fiatalok 2007 óta mintegy 24 ezer sérülést láttak el, és a szolgálat indulása óta négy alkalommal közvetlen életmentés is történt.

Forrás: MTI  (bse \ kut \ pdm)
.

(Ezt a cikket 229 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!