Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: benzinár le, gázolajár fel

A Reuters adatközlése alapján a mediterrán üzemanyag tőzsdén a múlt héten a benzin ára átlagosan 3,4%-kal, a gázolaj ára 0,3%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 1,3%-kal gyengült. A piaci árak mérséklődése és az árfolyam gyengülésének hatására várhatóan a benzin ára kb. 3 forinttal csökken, a gázolaj ára várhatóan 2 forinttal emelkedik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a szeptember 2 – szeptember 6-i időszakban átlagosan 3,4%-kal, a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára átlagosan 0,3%-kal csökkent. A héten a benzin ára szerdáig nem változott, majd csütörtöjön nagyot csökkent, s az ár péntekre már nem változott. A gázolaj ára péntek kivételével 5-7 dollár/tonnával alacsonyabb volt, mint a megelőző héten, majd 6-ára, péntekre visszatért a megelőző hét pénteki árszintjére. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten 1,3%-kal, heti átlagban mintegy 3 forinttal gyengült, bár a hét utolsó két napján már ismét erősödött..

Az elmúlt 3 nap folyamán a kőolaj (Brent) hordónkénti ára (117,7 dollár/hordó) a szeptember 2 – szeptember 6-i időszakban átlagosan megegyezett a megelőző heti árral, azonban a hétfői nagyobb árcsökkenést a hét többi napján drágulás követte. A hét végére az ár 119 dollár fölé került, legutóbb idén februárban volt ilyen magas az olajár.  Az olajár heti változását a benzin árváltozása nem követte, a gázolaj ára a hét második felében enyhén emelkedett. A benzin észak-európai és dél-európai jegyzési árai azonos irányban változtak, de a hét utolsó két kereskedési napján a mediterrán jegyzési ár zuhant a legerősebben, az észak-európai jegyzési árak óvatosabban mérséklődtek. A gázolajárak azonosan változtak a 3 fő európai piacon.

A forint árfolyama heti átlagban 225,7-ről 228,6 Ft-ra gyengült, emiatt emelkedik a gázolaj ára, s a benzinár messze nem csökken olyan mértékben, mint a dollárban kifejezett ár.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a benzin esetében 2,1%-os csökkenést, míg a gázolajnál 1,0%-os emelkedést mutatnak a mediterrán piaci árváltozásokat és az árfolyam-változásokat figyelembe véve.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 3 forint körüli árcsökkentést, a gázolajnál 2 forint körüli áremelést magyaráznak. A fenti változások alapján a benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 433  forintra, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 444 forintra nő. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára kicsit csökkent, a gázolaj ára gyakorlatilag változatlan. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6,5%-kal több benzint és 5,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 298 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .