Tovább esett a magyar lízingpiac

A magyar lízingcégek az első félévben 173 milliárd forintot helyeztek ki, ez 3 százalékkal kevesebb a tavalyi első féléves kihelyezésnél, a teljes portfólió pedig 15 százalékkal 1450 milliárd forintra csökkent – közölte a Magyar Lízingszövetség hétfőn az MTI-vel.

Jean-Pierre Ducournau kihajt a Volvo Truck Center-ből
Illusztráció – Forrás: Volvo Truck

A finanszírozás mintegy 80 százaléka pénzügyi lízing konstrukcióban történt, a maradék fele-fele arányban hitel, illetve operatív lízing. (A pénzügyi lízing lejártakor a lízingbe vevő lesz a lízingelt eszköz tulajdonosa, míg az operatív lízing lejártakor az eszköz visszakerül a lízingbe adóhoz.)

A szerződések száma a tavalyi első félévben kissé meghaladta a 35 ezret, az idén ennél 8 százalékkal kevesebb volt. A magánszemélyek aránya az új szerződést kötők körében az idei első félévben kicsivel 20 százalék alatt maradt, a kkv-k részesedése viszont meghaladta az 50 százalékot. A nagyvállalatok 15 százalékkal részesedtek a piacból.

A flotta nélküli (retail) autófinanszírozás értéke 40 milliárd forint volt az idei első félévben, ennek fele volt az új autó, amely 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Autóvásárlásnál az önrész meghaladta a 40 százalékot, míg flotta finanszírozásnál csak 10 százalék körüli volt.

A teljes új autó portfólió 694 milliárd forintot tett ki június végén. A csúcs 2010 végén volt 1200 milliárd forinttal.

Az autóflották finanszírozása 30 milliárd forintra rúgott az első félévben, csaknem valamennyi kocsi új volt. Az autó flotta portfólió 108 milliárd forintot tett ki június végén, itt 2010 szeptember végén volt a csúcs 133 milliárd forinttal.

A teherautó és busz finanszírozás 20 százalékkal, 74 milliárd forintra esett az első félévben, míg a gépek-berendezések finanszírozása 8 százalékkal, 29 milliárd forintra csökkent.

Forrás: MTI  (ghg \ gtr \ gte)
.

(Ezt a cikket 307 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?