Heti üzemanyagárak: a benzinnél nagyobb, a gázolajnál kisebb csökkenés várható

A Reuters adatközlése alapján a mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 3,6%-kal, a gázolaj ára 0,6%-kal csökkent. A forint árfolyama heti átlagban 0,7%-kal erősödött. A piaci árak csökkenése és az árfoyam erősödése miatt várhatóan a benzin ára 5, a gázolaj ára 3 forinttal kerülhet kevesebbe. augusztus 14-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a augusztus 5.- augusztus 9-i héten heti átlagban 3,6%-kal, a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,6%-kal csökkent. A héten a benzin ára hétfőn és kedden mérséklődött, majd stabilizálódott. A gázolaj ára 4 napon át mérséklődött, de pénteken emelkedésbe fordult. A forint árfolyama a dollárral szemben heti átlagban 0,7%-kal erősödött.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) hordónkénti ára az  augusztus 2-i 110,7 dollár/hordós szintről egy hétre rá, péntekre, 109,5 dollárra csökkent. Az olajár változását a gázolajár napi módosulásai követték, a benzin ára ettől eltérően változott. A benzin észak-európai és dél-európai jegyzési árai nem azonos módon változtak, a mediterrán térségben a benzin ára jelentősen csökkent, az észak-európai piacokon azonban csak a gázolajhoz hasonló mértékben változott.  A forint árfolyama ezen a héten segítette az üzemanyagárak csökkenését.

A már literre és forintra átszámolt mediterráén tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,3%-os, míg a gázolajnál 1,3%-os mérséklődést mutatnak. Az árváltozás mértéke attól függ, hogy melyik piaci árváltozáshoz igazítják a hazai üzemanyagárakat, így a gázolajnál mind a három európai piaci ár változása kb. 3 forintos csökkenést magyaráz. A benzinnél az észak-európai piacok változását figyelembe véve szintén csak 3 forintos csökkenés lenne indokolt, de a dél-európai piacon jelentkező nagy mérséklődés akár 5 Ft feletti áresést is lehetővé tesz.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 5 forint körüli, a gázolajnál 3 forintos csökkenést indokolnak. A fenti változások alapján a benzin kiskereskedelmi átlagára 422  forintra, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 425 forintra mérséklödhet.. (A heti forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak, a benzin ára gyakorlatilag azonos a tavalyi árral, a gázolajé 0,5%-kal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6%-kal több benzint és 6,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 245 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?