Alkatrészgyártók hírei Gazdaság Hírek

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Bosch-csoport

Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport szerdán a nemzetközi cég magyarországi új központja első épületének átadási ünnepségén Budapesten.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) a Bosch magyarországi új központja újonnan átadott első épületében Budapesten 2013. július 31-én. Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport. Varga Mihály mellett balról Klaus Huttelmaier, a Robert Bosch AG elnöke, jobbról Uwe Raschke, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsi tagja. MTI Fotó: Kovács Tamás
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) a Bosch magyarországi új központja újonnan átadott első épületében Budapesten 2013. július 31-én. Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport. Varga Mihály mellett balról Klaus Huttelmaier, a Robert Bosch AG elnöke, jobbról Uwe Raschke, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsi tagja. MTI Fotó: Kovács Tamás

A dokumentumot a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Bosch 10 magyarországi leányvállalatának képviseletében Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója írta alá.

Az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány számára a legfontosabb cél a foglalkoztatás, a beruházások növelése, a magyar gazdaság versenyképességének javítása, és a Bosch csoport hosszú távú tervei mindhárom területen hozzájárulnak Magyarország megújításához.

Uwe Raschke, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsi tagja hangsúlyozta, hogy a nemzetközi cégcsoport termelő és fejlesztő tevékenységében stratégiai jelentőséget tulajdonítanak magyarországi jelenlétüknek.

Varga Mihály kiemelte, hogy a cégcsoport beruházási programja a magyar munkavállalók magas szintű szaktudására alapoz és pozitív üzenetet közvetít Magyarországról.

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott arra, hogy a kormány olyan partnerekkel köt stratégiai megállapodást, amelyek hozzájárulnak Magyarország versenyképességének javításához, az új munkahelyek létrehozásához, a magyar export bővítéséhez.

A kormány aktív befektetésbarát politikával arra törekszik, hogy minél kedvezőbb, kiszámítható gazdasági környezetet biztosítson a már letelepedett, illetve új helyszínt kereső vállalkozások számára – emelte ki Varga Mihály.

Hozzátette: Magyarországon a külföldi működőtőke nagysága meghaladja a 100 milliárd dollárt és az elmúlt másfél évtized átlagosan 2,5 százalékos magyarországi gazdasági növekedésének mintegy kétötöde a külföldi befektetők magyarországi leányvállalatainak tudható be.

A Bosch 1899-ben jelent meg Magyarországon és jelenleg a második legnagyobb külföldi munkaadó. A magyar gazdaságban a járműipar húzóágazat, amelyben a Bosch kiemelkedő szerepet vállal – mondta a miniszter.

Varga Mihály kitért arra, hogy Magyarország legjelentősebb stratégiai partnere Németország, a magyar export 26 százaléka irányul oda és a magyar import 25 százaléka származik onnan. A magyarországi működőtőke-befektetések 24 százaléka Németországból származik.

Az ünnepségen Uwe Raschke kiemelte, hogy az Bosch-csoport 150 országban van jelen, tavaly 52,2 milliárd euró bevételt ért el, 306 ezer munkavállalót foglalkoztat, és az múlt évben 4,8 milliárd eurót fordított kutatás-fejlesztésre.

Javier González Pareja elmondta, hogy a Bosch-csoportnak Németországon kívül Európában Magyarországon van a legnagyobb kutató-fejlesztő bázisa, a cégcsoport magyarországi forgalma meghaladja az ország GDP-jének 2 százalékát, és jelentős szerepet tölt be a foglalkoztatásban. A magyar mérnöki tudás versenyképes az egész világon, és erre kívánnak alapozni.

A magyarországi Bosch-csoport új budapesti központja 30 milliárd forintért 2015-re készül el. Az alapkövet 2011 októberében tették le, az első épület szerdai átadásával a 11 000 négyzetméteres épületkomplexumba 350 fejlesztő, kereskedelmi és adminisztrációs területen dolgozó munkatárs költözött. A második ütem alapkövét idén áprilisban tették le.

A cég tájékoztatása szerint a Bosch tíz leányvállalattal és 8500 munkavállalóval van jelen Magyarországon, amelyből 1000 főt a kutatás-fejlesztés területén foglalkoztatnak. A vállalatcsoport összforgalma 2012-ben több mint 594 milliárd forint volt, az elmúlt évtizedben végrehajtott beruházásainak értéke a 2013-as év végére meghaladja a 250 milliárd forintot.

A Bosch 2012-ben mintegy 4,8 milliárd eurót költött kutatásra és fejlesztésre, és világszerte csaknem 4800 szabadalmi kérelmet nyújtott be.

A kormány eddig több mint kéttucat, Magyarországon működő, kiterjedt nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást. A tervek szerint összesen 40 céggel írnak alá hasonló dokumentumot.

Forrás: MTI  (gpe \ gpp \ gry)
.

(Ezt a cikket 286 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .