Heti üzemanyagárak: áremelkedés várható

A Reuters adatközlése alapján a mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 1,2%-kal, a gázolaj ára 0,4%-kal nőtt. A forint árfolyama heti átlagban 0,8%-kal gyengült. A piaci árak emelkedése és az árfolyam gyengülése miatt várhatóan a benzin ára 4, a gázolaj ára 2-3 forinttal emelkedik augusztus 7-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a július 29.- augusztus 2-i héten heti átlagban 1,2%-kal, a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,4%-kal nőtt. A héten a benzin ára szakaszosan emelkedett, a gázolaj ára ingadozó volt. A forint árfolyama a dollárral szemben heti átlagban 0,8%-kal gyengült.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) hordónkénti ára a július 26-i 108,6 dollárról augusztus 2-ára, péntekre 110,7 dollárra nőtt. Ezt az emeledést az üzemanyagárak növekedése meghaladta, ha heti átlagos változásokat hasolítunk egymáshoz. A benzin észak-európai és dél-európai jegyzési árai párhuzamosan változtak, a gázolaj áránál is hasonló volt a változás.  

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,1%-os, míg a gázolajnál 1,3%-os növekedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 4, a gázolajnál 2-3 forintos emelést indokolnak. A fenti változások alapján a benzin kiskereskedelmi átlagára 428  forintra, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 427-428 forintra emelkedhet. (A heti frint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak, a benzin ára gyakorlatilag azonos a tavalyi árral, a gázolajé 2%-kal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6%-kal több benzint és 7,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 233 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?