Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút

ÁAK-s rajtengedély a Magyar Nagydíjhoz

Az idei évben július 26. és július 28. között rendezik meg a Formula 1-es versenysorozat Magyar Nagydíját. A rendezvényhez kapcsolódóan – a korábbi évekhez hasonlóan – 2013-ban is forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán.
A Forma-1-es Toro Rosso csapat egyik kamionja száguld Budapest irányába az M7-es autópályán 2013 július 25.-én, szombaton.
A Forma-1-es Toro Rosso csapat egyik kamionja száguld Budapest irányába az M7-es autópályán 2013 július 25.-én, szombaton.

A Magyar Nagydíj helyszínéhez való zökkenőmentes eljutás biztosításában az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén is jelentős szerepet vállal. Annak érdekében, hogy a versenyre várhatóan nagyszámban kilátogató szurkolók az autópályákon fennakadás nélkül érjék el a Hungaroringet, a társaság minden szükséges intézkedést meghozott. A diszpécserszolgálat, a helyi tarifával hívható Call Center szolgálat (06-40-40-50-60, magyar és angol nyelven) és a rendezvény által generált rendkívüli forgalom lebonyolításában érintett pályaszakaszok mérnökségei (az M0-ás autóúton, az M3-as autópályán, illetve az M31-es autópályán) megerősített készültségben várják a rájuk háruló feladatokat.

A Hungaroring megközelítése Budapest centrum irányából alapvetően az elmúlt évek gyakorlata szerint történik. Az M3-as autópálya fővárosból kifelé vezető oldalán az M0-ás autóút csomópontja és a Ring pihenőhely között (13–18. km-szelvény) a műszaki leállósávon külön forgalmi sávot alakítanak ki a VIP-vendégek részére. Ezen keresztül csak ők közelíthetik meg a versenypályát, a többi látogató a 19,1 km-szelvénynél létesített ideiglenes lehajtónál kanyarodhat a Hungaroringhez vezető összekötő útra. A verseny helyszíne a 23-as jelzésű Mogyoródi csomópont felől szintén megközelíthető. Fontos tudnivaló, hogy az M3-as autópálya a 13-as km szelvénytől csak útdíj megfizetése ellenében vehető igénybe.

Budapest dél (Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér) irányából az elmúlt évekhez hasonlóan az M31 autópályán át is megközelíthető a Hungaroring. Az M5 autópálya felől jövők az M0 autóút 54. sz. csomópontjánál tudnak ráhajtani az M31 autópályára, majd azon végighaladva az M3 autópálya Mogyoródi csomópontján át érhetik el a versenypályát. Az ideiglenes forgalmi rendet sárga színű tájékoztató, illetve változtatható jelzésképű táblák fogják jelezni. Fontos tudni, hogy az M31 autópálya irányából jövők is csak díjfizetés ellenében használhatják az M3 autópályát.

A verseny befejezését követően a Mogyoródi csomópontnál (23. km szelvény), illetve az M3 autópálya 19,1 km szelvénynél létesített ideiglenes felhajtónál lehet ráhajtani Budapest felé az autópályára. Ez utóbbi felhajtásnál az M3 autópálya (Gödöllői csomópont) – M31 autópálya – M0 autóút útvonalon érhető el Budapest. A Hungaroring környékén a forgalom irányítását a rendőrség koordinálja. A versenypálya körüli utak minél hamarabbi kiürítéséhez kérjük, kövessék a rendőrök utasításait.

Hosszabb menetidőre az M3-as autópálya Budapestről Gödöllő felé vezető szakaszán szombat és vasárnap délelőtt, valamint csütörtök délután, az ingyenes boxlátogatás idején lehet számítani. A Budapestre vezető szakasz forgalma szombaton az időmérő edzés után, 14 és 15 óra között, vasárnap pedig a verseny végeztével, 16 és 18 óra között fog jelentősen megnövekedni. A torlódások elkerülése érdekében vasárnap délután az M3 autópályán Nyíregyháza felől Budapest felé közlekedőknek Gödöllőtől az M31 autópálya – M0 autóút útvonalat ajánljuk.

A verseny ideje alatt a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében az M1 autópályán, az M0 autóúton, az M31 autópályán és az M3 autópálya Budapest-Füzesabony közötti szakaszán szünetelnek a kapacitáscsökkenéssel járó munkálatok. Ebből kifolyólag ezeken a gyorsforgalmi utakon sávcsökkenéssel járó forgalomkorlátozásra és terelésre csak baleset esetén kerül sor.

A turisztikai szezonban amúgy is igen magas e-matrica eladási mutatók a Magyar Nagydíj hétvégéjén tovább emelkednek. Az érintett útvonalon (M1–M0–M3) található értékesítőhelyek forgalma az év ezen időszakában közel 50%-kal megnövekszik. Az értékesítő helyeken esetenként előforduló sorban állás helyett az úthasználók azonban pár perc alatt is megválthatják e-matricáikat az interneten, az ÁAK Zrt. e-ügyfélszolgálatán akár elővételben is: www.autopalya.hu.

De nemcsak az úthasználati jogosultsághoz, hanem az aktuális közlekedési információkhoz is kényelmesen hozzá lehet jutni az ÁAK Zrt. SMS-információs szolgáltatásán keresztül, amely a társaság által kezelt összes gyorsforgalmi útszakaszra kiterjed. Az adatok lekéréséhez a kiválasztott autópálya kódját  (M0, M1, M15, M19, M3, M30, M31, M35, M5, M6, M7, M70, M8, M9) kell elküldeni a 06-70-777-4636-as telefonszámra. A válaszként érkező két üzenet az adott pályaszakaszra vonatkozó általános közlekedési információkon kívül a legutolsó két pályaesemény rövid leírását is tartalmazza.

Forrás: autopalya.hu
.

(Ezt a cikket 288 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .