Gazdaság Hírek Útdíj

DK: a kormány érdemel pofont az e-útdíj botrányai miatt

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. két távozó vezetője helyett a kormány érdemel pofont az e-útdíj rendszer botrányai miatt.

Kamionsofőrök viszonylati jegyet vesznek az e-útdíj megfizetésére Budapesten az Ócsai út egyik benzinkútjánál lévő terminálnál 2013. július 1-jén. Használatarányos útdíjat (e-útdíjat) kell fizetni a magyar gyorsforgalmi és főutakon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak július 1-jétől. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Kamionsofőrök viszonylati jegyet vesznek az e-útdíj megfizetésére Budapesten az Ócsai út egyik benzinkútjánál lévő terminálnál 2013. július 1-jén. Használatarányos útdíjat (e-útdíjat) kell fizetni a magyar gyorsforgalmi és főutakon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak július 1-jétől.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varju László, a párt politikusa, független országgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Bakó Attila, az ÁAK vezérigazgatója és Horváth Róbert, a cég üzemeltetési igazgatója közös megegyezéssel távozott posztjáról.

Az ellenzéki politikus szerint a társaság két vezetője a kormány helyett kapta a pofont a “rohamtempóban kiépített, tesztelés nélkül üzembe helyezett” e-útdíj-rendszer miatt, amely bevezetése után “órák alatt összeomlott, és azóta is futószalagon termeli a botrányokat”.

Varju László hangsúlyozta: az e-útdíj megvalósításra kiírt eredeti tender győztese januárban visszalépett, mert – mint mondta – az alvállalkozóját “megzsarolták”. A kormány viszont “nem a nyertes céget védte meg a zsarolástól, nem a zsarolót kereste és büntette meg”, hanem úgy döntött, maga veszi kézbe az ügyet – írta közleményében. Hozzátette: az e-útdíj bevezetése utáni problémák azt mutatják, erre az államnak – a miniszterelnök korábbi állításával szemben – nem volt meg a megfelelő képessége.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfői közleményben cáfolta az Index hírportál értesülését, amely szerint a két vezetőt “az e-útdíj-rendszer körüli botrányok” miatt menesztették. Az ÁAK vezetőinek távozása és az útdíj rendszer bevezetése között nincs összefüggés, a szakemberek más területen kapnak komoly szakmai tapasztalatot igénylő feladatokat – hangsúlyozta az állami pénzintézet, megjegyezve: az e-útdíj rendszer sikeres bevezetése Bakó Attila és Horváth Róbert áldozatos munkájának is köszönhető.

Forrás: MTI  (bkgy \ bki \ ppd)
.

(Ezt a cikket 258 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE