A hétfői nehézségek után kedden már rendben működött az e-útdíj rendszer, és a határátkelőkön is folyamatos a forgalom. Erről az e-útdíj szakmai projektszóvivője a röszkei autópálya-határátkelőn kedden tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársai horvát kamionsofőröknek segítenek az e-útdíj intézésében a letenyei határátkelőn 2013. július 1-jén hajnalban. Használatarányos útdíjat (e-útdíjat) kell fizetni a magyar gyorsforgalmi és főutakon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak július 1-jétől. MTI Fotó: Varga György
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársai horvát kamionsofőröknek segítenek az e-útdíj intézésében a letenyei határátkelőn 2013. július 1-jén hajnalban. Használatarányos útdíjat (e-útdíjat) kell fizetni a magyar gyorsforgalmi és főutakon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak július 1-jétől.
MTI Fotó: Varga György

Kibédi-Varga Lajos hangsúlyozta: a problémák megoldódtak, a fogalom, zavartalan. „Minden nagy rendszer indulása okozhat nehézségeket, emellett az informatikai rendszert egy külső támadás érte, amit az informatikusok sikeresen elhárítottak. Emiatt tegnap voltak kisebb üzemszünetek, azóta azonban stabilizálódott a helyzet, és beállt az üzemszerű működés” – mondta.

A legfrissebb adatok szerint a forgalmi fennakadások megszűntek a határállomásokon is, ahol hétfő reggelre több kilométeres sorokban torlódtak fel a belépésre érkező kamionok. Kedden az értékesítési pontokon és az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban meg lehet vásárolni a viszonylati jegyeket, fedélzeti eszközzel történő önbevalláshoz pedig fel lehet tölteni a folyószámla egyenleget – tette hozzá.

Az illetékes szóvivő elmondta: jelenlegi adataik szerint 17 900 regisztrált ügyfelük van. Emellett 68 500 járművet és 10 600 fedélzeti eszközt rögzítettek rendszerükbe eddig. Röszkén a sajtótájékoztatóval egy időben több segítő is dolgozott a határátkelőn. A kamionosok tőlük kaphatnak információkat az útdíjjal kapcsolatban.

Az egyik szerb kamionos az MTI-nek azt mondta, érthető az útdíj bevezetése, és jó, hogy vannak segítők a határátkelőn, akik tájékoztatják az utazókat, de talán több ember kellene, aki a kamionosok anyanyelvén tudna információval szolgálni.

Egy magyar kamionos, Kovács Tamás arról beszélt: még nem tudja, hogyan működik pontosan a rendszer, de sokan a némethez hasonlítják. Ha azonban megismerik a működését, nem lehet probléma. Tudomása szerint egy Röszke-Hegyeshalom út mintegy 30 ezer forintba kerül. Szerinte a tranzitforgalomra ez hatással lehet, hiszen azoknak, akik eddig átutazásra – akár kis kerülővel is – használták a magyar utakat, már nem fogja megérni erre jönni, hiszen nem lesz olcsóbb a környező országoknál.

A mintegy 6500 kilométernyi magyarországi úthálózaton érvényes elektronikus fizetési rendszerben a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek után kell a megtett úttal arányos díjat fizetni július 1-jétől.

Forrás: MTI  (bzz \ gtr \ gkp)
.

(Ezt a cikket 345 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?