Gazdaság Hírek Útdíj

E-útdíj – Indulhat a kedvezményes hitelprogram a fuvarozók kkv-knak

Hamarosan elindul az Útdíj Hitelprogram: az elektronikus útdíjfizetésre kamiononként 1 millió forint keretet biztosítanak a fuvarozó kkv-knak kártyán egy évre, kétszeres hosszabbítási lehetőséggel, Bubor plusz 1,5 százalékos kamattal – jelentette be Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

m0-kamionok-130615

Hozzátette: a tervek szerint július elejétől fogadják a vállalkozások regisztrációját, az informatikai rendszer kialakításától függően pedig várják a hiteligényeket a kamara és a VOSZ-irodáiban.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára emlékeztetett rá: a kormány szerdai ülésén fogadta el azokat a kormányrendeleteket, amelyek szükségesek, hogy a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztő Zrt. kidolgozza és elindítsa az elektronikus útdíj fizetését segítő, kedvezményes forgóeszközhitel konstrukciót a kis és középvállalkozások számára az Útdíj Hitelprogramban.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az árufuvarozók versenyképességének javítására kötött megállapodásban többi között szerepel az elektronikus útdíj fizetését segítő államilag támogatott forgóeszközhitel konstrukció elindítása is.

A hitel mögött álló 4 százalékos állami kamattámogatás és a teljes körű fedezet biztosítása lehetővé teszi, hogy minél szélesebb körbe eljuthasson a kedvezményes hitel – tette hozzá az államtitkár.

Krisán László kifejtette: a termék kidolgozásakor céljuk az volt, hogy az útdíj bevezetése után a kisebb méretű fuvarozók gyorsan, egyszerűen és rugalmasan rulírozó forgóeszközhitelhez jussanak, amelyet kifejezetten e-útdíj fizetésére tudnak használni.

Az Útdíj Hitelprogram keretében a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott kamattámogatás csekély összegű – de minimis – támogatásnak minősül. Számításuk szerint a hitelfelvételben 43 ezer kamion lehetett érintett, de azt nem lehet tudni, hogy minden járműre kérnek-e hitelt.

Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke kiemelte, hogy az egyesület ajánlani fogja tagságának a hitelfelvételt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fuvarozók az útdíjat költségelemként feltüntethetik a megbízónak kiküldött számlán, viszont a kiegyenlítésig az útdíjat meg kell előlegezniük, ebben segít a kedvezményes hitel.

Kérdésre válaszolva Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a következő napokban megkezdik irodáikban a dolgozók felkészítését a programban való részvételre.

Forrás: MTI  (gpe \ gpp \ gte)
.

(Ezt a cikket 312 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .