Gazdaság Hírek Közút

Növelik 9 milliárd forinttal az M43 építésének támogatását

A kormány összesen több mint 9 milliárd forinttal növeli az M43 építésének támogatását a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint.

m43-autopalya

A kabinet jóváhagyta a KÖZOP-1.5.0-09-11-2011-0009 azonosító számú, “M43 gyorsforgalmi út Makó-Csanádpalota/Nagylak (országhatár) közti szakaszának kivitelezése” című kiemelt projekt támogatásának legfeljebb bruttó 5 milliárd 91 millió 264 ezer 630 forinttal, valamint a KÖZOP-1.1.1-07-2008-0001 azonosító számú, “M43 autópálya Szeged-Makó közötti szakasz (3+000 kmsz.–34+600 kmsz.)+ című kiemelt projekt támogatásának legfeljebb bruttó 4 milliárd 078 millió 022 ezer 978 forinttal történő növelését – olvasható a szerdán megjelent közlönyben.

A kormány a határozat szerint hozzájárul a projektek támogatási szerződés módosításának – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Közlekedési Programok Irányító Hatósága általi – megkötéséhez, valamint felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert a projekttámogatási kérelmek Európai Bizottsághoz történő benyújtására.

Az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti, 23,1 kilométeres szakasza a tervek szerint 2014 szeptemberére épül meg. Kovács Ákos, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.(NIF Zrt.) vezérigazgató-helyettese a beruházás áprilisi alapkőletételekor elmondta: az M43-as autópálya új kétszer kétsávos, burkolt leállósávos szakaszán három csomópont és két vasúti felüljáró épül. Az új útszakaszon két pihenő is létesül, egy egyszerű a Krak-érnél, illetve egy egyoldali komplex autópálya-pihenő Kövegynél.

A beruházás kivitelezője a Duna Aszfalt Kft., amely a közbeszerzési eljáráson 46,490 milliárd forintos árral a legelőnyösebb és legolcsóbb érvényes ajánlatot nyújtotta be.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár április végén azt mondta: a kormány minden eszközzel támogatja, hogy az M43-as autópálya minél hamarabb elérjen a határig. A Széchenyi Programiroda tavaszi konferenciasorozatának makói rendezvényén az államtitkár közölte azt is: a kormány számára javaslatot készít a Makót elkerülő út megépítésére, és a kivitelezés 2014-ben elkezdődhet.

Forrás: MTI  (gtr \ ksy)
.

(Ezt a cikket 233 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .