Renault-Rába szándéknyilatkozat közös fejlesztésről

Tűzoltójármű-alvázak közös fejlesztéséről és gyártásáról írt alá szándéknyilatkozatot a Volvo csoporthoz tartozó Renault Trucks Defence és a Rába Jármű Kft. – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői közleményében.

Fotó: Renault Trucks
Fotó: Renault Trucks

A hazai piaci lehetőségek kiaknázását célzó együttműködés a Renault élvonalbeli technológiájára és a Rába speciális kompetenciáira, fejlesztési és gyártási kapacitásaira épül – közölték. Az első prototípusok még az idén elkészülnek, a partnerek egy középtávú program keretében már 2014-től képesek kiszolgálni a hazai igényeket.

A Renault és a többségi állami tulajdonú RÁBA – mint a hazai járműgyártás egyik meghatározó szereplőjének – együttműködése kiforrott technológián alapuló versenyképes termék gyártását eredményezi. A járműipari regionális központ megerősítésére irányuló kormányzati politika következő jelentős lépéseként tovább növelhető az iparági versenyképesség, a foglalkoztatás és a beszállítói részarány – írják.

Közölték: a Volvo csoport és a Rába a potenciális piaci lehetőségek vizsgálatát követően döntött együttműködésük kiterjesztése mellett. A közös konstrukció alapja a Renault nagy teljesítményű, összkerékhajtású, terepjáró képességgel rendelkező alváza. A kooperációs gyártás keretében a Renault alvázegységei a Rába speciális alkalmazásokra tervezett futóműveivel és más Magyarországon gyártott tételekkel egészülnek ki.

A partnerek a piaci kereslethez igazodva, hazai bázison, a Rába fejlesztési, szerelési és vizsgálati képességeire alapozva szervezik meg a gyártást. A Rába részvételével nemcsak az alvázak hazai tartalmának növelése, hanem annak helyi igényekhez történő igazítása is biztosítható.

„A Renault és a Rába formálódó szövetsége kölcsönös előnyöket biztosít a feleknek. A Rába globális járműipari kapcsolatait megerősítve a speciális járműgyártás egy új szegmensébe kapcsolódhat be, míg kooperációs partnere tovább erősítheti pozícióit a magyar piacon” – fogalmaz a közlemény.

Forrás: MTI  (bly \ gtr \ gte)
.

(Ezt a cikket 304 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?