Átadták az ország legmodernebb közúti mérőállomását a túlsúlyos gépjárművek kiszűrésére Rétságon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mintegy 173 millió forintból a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt új közúti mérőállomást épített a Nógrád megyei Rétság térségében. A létesítményt Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át 2013. június 6-án. A parassapusztai mérőállomást kiváltó egység feladata a túlsúlyos nehézgépjárművek hatékony ellenőrzése, a hazai közúthálózat védelme.

Fotó: Bartolf Ágnes

Magyarország 2007-es schengeni csatlakozását követően érezhetően megnőtt a Szlovákiából Budapestre irányuló nehézgépjármű forgalom. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2-es főút mellett egy fix mérőhelyet alakított ki, ahol a közúti járműellenőrzés napi 24 órában végezhető.

A közútkezelő és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ közötti lebonyolítási szerződés értelmében a parassapusztai egységet a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt új közúti mérőállomás váltja ki Rétság térségében. 2013. június 1-jével megtörtént a határátkelő akadálymentesítése is a régi mérőhely eszközeinek felszámolásával.

A mintegy 173 millió forintos beruházásból a 2-es és a 22-es főút körforgalommal ellátott csomópontja közelében megépített új mérőállomás ki- és belépő irányban ellenőrzi az E77 jelű tranzitútvonal és a térség jelentős nehézgépjármű forgalmát. A fejlesztéssel könnyebben kiszűrhetővé válnak a túlsúlyos járművek, így az általuk okozott kár is csökkenthető a közel 30 ezer kilométeres állami közúthálózaton.

Fotó: Bartolf Ágnes

Völner Pál az átadón elmondta: A közúthálózat értékének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a nehézjárművek forgalmának szigorú szabályozása. A túlsúlyos járművek arányának néhány százalékos csökkenése 15-30 százalékkal mérsékelhetné a rongáló hatást. Ha egyetlen ilyen jármű sem közlekedne, a közúthálózat igénybevétele a felére esne vissza. A túlsúlyos járművek forgalmának ésszerű keretek közé szorítása hozzájárulhat a vasúti és folyami árufuvarozás szerepének növekedéséhez is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 337 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?