Gazdaság Hírek Közút

Három közúti beruházás is befejeződött a Pápa-Szilsárkány összekötő úton

A projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakmai irányítása alatt megújult a Pápa-Szilsárkány összekötő út összesen 3,2 kilométeres szakasza Győr-Moson-Sopron megyében. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában teljes rekonstrukción esett át a marcaltői Rába-híd. A Pápa-Szilsárkány összekötő út 8,8 kilométeres veszprémi szakaszának felújítása tavaly év végén fejeződött be. A három, összesen 2,3 milliárd forint értékű beruházás ünnepélyes átadását 2013. június 5-én, Szany település mellett tartották meg Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár részvételével.

Az országban idén az első teljes körű mellékút-felújítási projekt a 8408-as jelű Pápa-Szilsárkány összekötő úton fejeződött be az Új Széchenyi Terv keretein belül. Az összesen 3,2 kilométernyi utat magába foglaló rekonstrukció a veszprémi megyehatártól indult, egy 140 méteres szakaszon Szany belterületét is érintette. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők elvégezték a burkolat megerősítését, a padka- és árokrendezést, a vízelvezetés javítását. A felújítási munkálatok ártéri töltésépítést is tartalmaztak. A 805 millió forintos beruházásban teljesen megújult a szanyi Rába ártéri híd. A projekt szorosan kapcsolódik a Pápa-Szilsárkány összekötő 8,8 kilométeres Veszprém megyei szakaszának felújításához, ahol a munkálatok 2012 végén fejeződtek be, összesen 878 millió forintból.

A 8408-as jelű úton a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában felújították a marcaltői Rába-hídat, melyet a közlekedők 2013 áprilisában már birtokba vehettek. A Győr-Moson-Sopron, Vas, és Veszprém megye közös határpontjának közelében, 1949-ben épült hídon, az azóta eltelt több mint 60 év alatt nagyobb felújítást nem végeztek. A fejlesztés eredményeként a híd teherbírása 40 tonnára nőtt, így megszűnt a hosszú évek óta fennálló 20 tonnás súlykorlátozás. A felújítási munkák során a kivitelező új dilatációs szerkezeteket, a hídon és a híd környezetében új útburkolatot épített, az acélfelületek korrózió elleni védő bevonatot, a hídszerkezetek pedig új szigetelő réteget kaptak. A 120 méter hosszú és kilenc méter széles híd felújításának összege 636 millió forint, melyet teljes egészében a magyar költségvetés finanszírozott.

A projektek megvalósítása óriási segítséget jelenthet a térség több tízezer lakójának, a felújított mellékút-szakaszokon és hidakon biztonságosabban és kényelmesebben érhetőek el az iskolák, óvodák, munkahelyek és közintézmények.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette, hogy az idei első mellékúti átadást hamarosan továbbiak követik. Országszerte közel 600 kilométernyi alsóbbrendű út újul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban, az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjainak forrásaiból 2013-ban. A közútkezelő a tavalyi érték háromszorosából, mintegy 87 milliárd forintból indíthat fejlesztéseket. Május végéig az elhúzódó téli üzemeltetési időszak ellenére már a teljes felújítandó hossz felén, több mint 300 kilométeren megkezdődtek a munkálatok. Június első heteitől folyamatosan zajlanak az idén elkezdett projektek műszaki átadásai is.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs főosztály

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Kommunikációs Osztály

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 204 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE