Adózás Gazdaság Hírek Útdíj

Megállapodást kötött a kormány a fuvarozókkal

Csökken a légrugós kamionok gépjármű adója, a használatarányos útdíj (e-útdíj) 7,5 százaléka levonható lesz a helyi iparűzési adóból, és az e-útdíj fizetését szolgáló kedvezményes forgóeszközhitelhez jutnak a fuvarozók – erről írt alá megállapodást a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és három fuvarozó szervezet képviselője hétfőn Budapesten.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b3), valamint a magyar árufuvarozó szervezetek képviselői, Wáberer Gyögy, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum elnöke (j3), Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének vezetője (j2) és Dittel Gábor, a Magánfuvarozók Nemzetközi Ipartestületének (NIT Hungary) főtitkára (j) miután megállapodást írtak alá az e-útdíj kompenzációjáról a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2013. június 3-án. Mellette Szatmári Kristóf, a minisztérium államtitkára (b) és Rákosi Balázs kabinetfőnök (b2). MTI Fotó: Beliczay László
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b3), valamint a magyar árufuvarozó szervezetek képviselői, Wáberer Gyögy, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum elnöke (j3), Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének vezetője (j2) és Dittel Gábor, a Magánfuvarozók Nemzetközi Ipartestületének (NIT Hungary) főtitkára (j) miután megállapodást írtak alá az e-útdíj kompenzációjáról a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2013. június 3-án. Mellette Szatmári Kristóf, a minisztérium államtitkára (b) és Rákosi Balázs kabinetfőnök (b2). MTI Fotó: Beliczay László

A fuvarozók részéről Wáberer Gyögy, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum elnöke, Dittel Gábor, a Magánfuvarozók Nemzetközi Ipartestülete (NIT Hungary) és Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének vezetője írta alá a megállapodást.

A fuvarozók képviselői hangoztatták, hogy a megállapodás nem kompenzálja az e-útdíj miatt megnövekedett költségeiket, csak versenyhátrányukat csökkenti a nemzetközi versenytársaikkal szemben. A szomszédos országokban ugyanis jóval alacsonyabbak a fuvarozókat terhelő adók – így nincs iparűzési adó, több illeték és más teher sem – ezért szükséges a magyar cégek kompenzálása. Azzal kezdettől egyetértettek a fuvarozók, hogy az utakat nagymértékben rongáló nehéz gépjárművek használatarányosan járuljanak hozzá az utak fenntartásához.

Wáberer György számítása szerint a használatarányos útdíj a menetköltséget – azt a költséget, amely a díjköteles útszakaszon haladó járművet terheli – 40 százalékkal növeli. A megnövelt terhet csökkenti majd kedvezményként – az utat kímélő – légrugós járművek adókedvezménye, amely 100 kilogrammonként 350 forinttal csökken. Wáberer György az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy ez járművenként évente 100 ezer forint megtakarítás.

Jelenleg Magyarországon egy fuvarozó cégre 4,2 jármű jut, ezek többletterhe az e-útdíj miatt havi 500 ezer és 1 millió forint közé tehető – mondta Dittel Gábor. Ez a költségek 27-30 százalékos növekedése.

Az útdíj finanszírozására szolgáló kedvezményes forgóeszközhitel feltételeit most dolgozza ki a nemzetgazdasági tárca.

Dittel Gábor főleg a kisebb cégeknél tartja ezt fontosnak, akiknek a már említett fél-egymilliós útdíjat azonnal ki kell fizetniük, míg a fuvardíjhoz 1-3 hónap múlva jutnak hozzá. Ezért ő kéthavi útdíj kedvezményes finanszírozását tartaná reálisnak.

Az útdíj fizetéséhez szükséges fedélzeti eszköz 40-50 ezer forintos induló költséget jelent a fuvarozóknak – közölte a WebEye Magyarország Kft. hétfőn az MTI-vel. Ez a cég “bevallási közreműködőként” csatlakozott – az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felkérésére – az útdíj projekthez. Feladata az, hogy GPS adatok szolgáltatásával segítse a megtett út mérését, majd a díj kiszámítását.

Forrás: MTI  (egr \ ghg \ gpp \ gry)
.

(Ezt a cikket 399 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .