Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút

Elindult a Pest megyei Abony-Újszász összekötő út felújítása

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ünnepélyes keretek között adta át az Abony-Újszász összekötő út munkaterületét, amelynek közel 6,4 kilométeres szakasza újul meg az Új Széchenyi Terv keretein belül. A projekt a tervek szerint 2013. szeptember végére fejeződik be. A felújításra kerülő utat használók a következő hónapokban több szakaszon teljes pályás útlezárásra számíthatnak, mivel az út pályaszerkezetét is újjáépítik a szakemberek.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

2013-ban az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében országosan csaknem 600 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút újul meg csaknem 87 milliárd forintnyi európai uniós forrásból. Az országos programon belül Pest megyében idén mintegy 16 milliárd forint értékben, csaknem 82 kilométernyi út felújítására van lehetősége a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek.

Az Abony és Újszász közötti út felújításra kerülő szakaszának burkolata túlnyomó részt erősen deformálódott és kátyús, ugyanis a 4-es főút Abony elkerülő és Pest megyehatár közötti részén a 2010-es belvizes időszakot követően a forgalmi terhelés hatására az útalap meggyengült, a burkolat pedig jelentősen deformálódott. A projekt Abony belterületén indul és a 4-es főút Abony elkerülő szakaszáig tart. A 6,43 kilométeres szakasz teljes körű felújítása tartalmazza a pályaszerkezet újjáépítését, a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is.

A kivitelezés előreláthatóan 2013. szeptember 29-ig tart. A munkálatok során a külterületi szakaszon gyakorlatilag egy teljesen új út épül, amely csak jelentősebb korlátozások mellett valósulhat meg. A külterületi szakaszon a 4-es út és a megye határ között teljes útzár mellett, a 40-es és 4-es főút között félpályás, lokális zárások mellett folynak majd a kivitelezési munkák. Július elejétől Abony belterületén egy több mint 320 méteres szakaszon szintén teljes útzár lesz. A munkálatok során a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei folyamatosan egyeztetnek Abony Város Önkormányzatával és tájékoztatják a helyi lakosságot a munkálatok előrehaladásáról és ütemezéséről.

A beruházás megvalósulását követően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint nő a forgalombiztonság, javul a szolgáltatási színvonal és az utazási idő is érzékelhetően csökken.

Forrás:
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs főosztály

(Ezt a cikket 331 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .