Érdekességek Hírek Márkahírek Volvo

Volvo Trucks: 1993 jelentős év a technológia és a tudomány történelmében

Az Intel processzor, a web böngésző, T-Rex DNS… És a Volvo FH. Térjen vissza velünk 1993-ba!

1993 a Volvo FH bemutatásának éve.

A Volvo FH új világszintű standardot állít fel
1993-ban világhírré vált az első FH bemutatása. Akkoriban „Az évszázad teherautója” jelmondattal mutatták be az FH-t. Széles körben tekintettek rá olyan teherautóként, amely az egész iparág fejlődését előremozdította.

Az FH12 és az FH16 első generációja kilencévnyi évnyi fejlesztőmunka eredményeként született meg. Az FH-val kapcsolatban mindent rajzokból terveztek meg, még a fülkét is. Az FH fülkéjének új, áramvonalas formája – a korábbi, szögletesebb F típushoz hasonlítva – szigorú szélcsatornás tesztek eredményeként alakult ki, csökkentve a légellenállást és javítva az üzemanyag-hatékonyságot. Maga a fülke galvanizált, nagy szakítószilárdságú acélból készült, ami erősebbé tette a vezetőfülkét. A vékonyabb panelek csökkentették a fülke tömegét, és javították az üzemanyag-hatékonyságot. 

A legjobban felszerelt FH modell fabetétes műszerfallal készült, és a fülke belterét olyan anyagokkal borították, mint a bőr és a plüss.

Egy évvel bemutatása után az FH12-t „Az év teherautójává” koronázták. 

Melyek voltak ekkor a jelentős műszaki újdonságok? Bemutatkozott a D12 motor, amely 420 lóerős teljesítménnyel és a korábbi Volvo motorokétól egészen eltérő üzemanyag- és szelepvezérlési rendszerekkel rendelkezett. A Volvo motorfék (VEB), egy újfajta dekompressziós motorfék szintén ekkor mutatkozott be először. Új biztonsági jellemzők hosszú sora, valamint egy új alváz is bemutatásra került. Röviden, ez egy egészen újfajta teherautó volt.

…az Intel processzor, a web böngésző és T-Rex DNS.

Mosaic böngésző és T-Rex DNS
1993 jelentős év volt a technológia és a tudomány számára, különösen a számítógépek és a genetika területén.

Abban az évben mutatkozott be az Intel Pentium processzor, amely lehetővé tette, hogy a számítógépek könnyebben feldolgozzák a „való világ” adatait, mint például a hangot és a beszédet.

Eközben a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) kibocsátotta a Mosaic webböngészőt, amelyet a World Wide Web népszerűsítésére fejlesztettek ki.

Roppant előrelépések történtek a géntechnológia terén is.  A tudósok nemcsak felvázolták az emberi kromoszómák hozzávetőleges térképét, de több olyan elterjedt betegséghez kapcsolódó gént is azonosítani tudtak, mint például a vastagbélrák és a cukorbetegség egy típusa.

Szinte tudományos fantasztikumként hatottak a tények abban a két tanulmányban, amelyek a mozikban abban az évben debütáló Jurassic Park történetét tükrözték vissza. A filmben egy dinoszauruszokkal teli szigetet hoztak létre klónozással, egy őskori légyből kinyert DNS segítségével.

A valódi tanulmányokban a tudósok egy olyan rovarból nyertek vissza DNS-t, amely borostyán fogságába esett a kréta korban, 130 millió évvel ezelőtt, és sikeresen nyertek ki DNS darabkákat egy Tyrannosaurus rex maradványainak csontjaiból is.

Forrás: Globetrotter – A Volvo Hungária online szállítási magazinja
.

(Ezt a cikket 285 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .