Árbevételét hatodával növelte, üzemi teljesítményét meghétszerezte a Rába

Az év első három hónapjában a Rába Holding csoportszintű konszolidált árbevétele 16,3 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának adatát, üzemi eredménye pedig közel meghétszereződött, 749 millió forintot tett ki – áll a társaság szerda délután kiadott negyedéves tájékoztatójában.

Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.  MTI Fotó: Krizsán Csaba
Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Rába-csoport 2013 első negyedévében 860 millió forint nettó nyereséget ért el a tavalyi év hasonló időszakában realizált 34 millió forint nyereséggel szemben.

Az idei év első három hónapjának mutatói is „biztatóan jelzik, hogy a Rába stabil növekedési pályára állt, és okkal remélhetjük, hogy ez a trend folytatódik az esztendő során. Az idei évben az eddiginél is nagyobb figyelmet szentelünk a minőség és a hatékonyság javításának a vevőkapcsolatok, a termékfejlesztés és a gyártás során egyaránt” – idézi a tájékoztató Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját.

A jelentés szerint a cég csoportszinten 2013 első negyedévében konszolidáltan 11,4 milliárd forint árbevételt ért el. A növekedés a kis mértékű 0,9 százalékos belföldi értékesítés visszaesése mellett és az exportpiacokon, a globális haszongépjármű-piacok nagyobb mértékű visszaesése ellenére elért jelentős, 22,8 százalékos bővülésnek köszönhető.

A csoport működésére a szinten maradó, kis mértékben csökkenő devizaárfolyamok és az alacsonyabb alapanyag- és energiaárak hatottak.

A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 1,29 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 648 millió forintról – írják.

Mint írják, a futóműüzletág 25 százalékot meghaladó bevételbővülése húzta magával a csoportszintű mutatókat. Az üzletág 51 százalékkal növelte értékesítését az amerikai piacon. Jelentősen élénkült a kulcsszegmensnek számító mezőgazdasági és a speciálisjármű-kategóriában a stratégiailag kiemelt jelentőségű, magas hozzáadott értékű, komplett futóművek értékesítése – teszik hozzá. A Rába Futómű Kft. árbevétele 2013 első negyedévében 8,2 milliárd forint volt.

A járműüzletág 900 millió forintos árbevétele 11,5, az alkatrészüzletág 2,9 milliárd forintos bevétele 8,9 százalékos növekedést mutatott az év első három hónapjában. Utóbbi nyereséges volt üzemi szinten, 84 millió forintos eredménnyel, EBITDA-ja pedig 54,4 százalékkal volt magasabb, mint 2012 azonos időszakában.

Forrás: MTI  (bly \ gpp \ gkp)
.

(Ezt a cikket 270 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?