Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: végre árcsökkenés

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 2,2%-kal, a gázolaj esetében heti átlagban az ár 0,8%-kal csökkent az ár. A forint árfolyama heti átlagban 1,4%-kal erősödött. Ezen a héten (április 1-5.) szerdán a gázolajnál 3 forintos emelést jelentettek be, pénteken nem volt árváltozás.  Az eheti átlagos változások miatt április 8-án, hétfőn 5 forint körüli benzin és 4 forint körüli gázolaj árcsökkentés bejelentése várható. Így, valószínűleg a benzin ára 430, a gázolaj ára 432 forint lesz április 10-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest 2,2%-kal csökkent, a hét első napjin erősen csökkent az ár, s pénteken már stagnált. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,8%-kal mérséklődött,  a hét folyamán folyamatos volt a csökkenés. A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában végre erősödött, a forint a dollárhoz viszonyítva 1,4%-kal, főképp a hét második felében erősödött. Az árfolyam erősödésének hatására a forintban kifejezett árváltozás a dollárban mért benzin és gázolaj árcsökkenést felerősítette.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a keddi 110,8 dollárról péntekre 105,1 dollár/hordós szintre csökkent. Az üzemanyagok jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon azonos irányban és közel azonos ütemben változtak, a magyar árak vonatkozásában fontos mediterrán piacon a pénteki nap kivételével a hét minden tőzsdenapján esetek az árak, s hasonlóan változott a gázolaj ára is.  

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,5%-os, míg a ggázolajnál 2,1%-os árcsökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 5 Ft körüli, a gázolaj esetében 3-4 forintos árcsökkenés várható. április 8-án, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 430 forintra csökken, s a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 432 forintra mársáklődik április 10-én szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin és a gázolaj is kb. 2,5%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6,5%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 208 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .