Havazás – Kormányszóvivő: több száz hír figyelmeztetett a rendkívüli hóhelyzetre

A múlt heti rendkívüli időjárási helyzet kialakulását megelőzően, keddtől több száz hír hívta fel a figyelmet arra, hogy senki ne induljon útnak a veszélyessé váló időjárási jelenségek miatt – mondta a kormányszóvivő csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában.

1090-m1-autopalyan-acs-es-mariapuszta-kozott-a-palyan
ORFK felvétele H.Szabó Sándor

Giró-Szász András közölte, hogy Magyarországon március 12-14. között a különböző médiafelületek segítségével több mint hetven közlemény került a nyilvánosság elé: az időjárási helyzetre, valamint arra hívták fel a figyelmet, hogy senki ne induljon útnak.

A közlemények alapján több mint 880 hír jelent meg – tette hozzá.

A kormányszóvivő azt is kiemelte, hogy a múlt pénteki belügyminisztériumi SMS-t megelőzően a tárca – az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott riasztást követően – az országos katasztrófavédelmen keresztül már csütörtök délután, nem sokkal 15 óra után eljuttatta felhívását az országos és az érintett helyi médiumokhoz.

Annak kapcsán, hogy a felhívások ellenére a kormányszóvivő is elakadt a hóban, Giró-Szász András azt mondta: minden információ birtokában, saját felelősségére indult útnak, mert családja egy, a hó által elzárt dunántúli településen ragadt.

A kormányszóvivő megjegyezte: véleménye szerint az operatív törzs irányításáért felelős Belügyminisztérium fáradhatatlanul, „a helyzetnek megfelelően látta el tevékenységét”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre és péntekre több megyében első-, illetve két megyét érintően másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél és a várható hófúvás miatt. A kormányszóvivő elmondta: a közútkezelő, a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem is felkészült az időjárási helyzetre.

A múlt hét csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – közte autópályát is – járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, mintegy 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap budapesti sajtótájékoztatón jelentette be: Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s azt a következő kormányülésen a kabinet tudomására is hozzák.

A Kormányzati Információs Központ az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte: a BM jelentését a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága tárgyalja majd.

Forrás: MTI  (bkdi \ bri \ bpt)
.

(Ezt a cikket 295 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?