Egyéb Hírek

Új gépjárműveket és védőruhákat kapott a katasztrófavédelem

Új gépjárműveket, gépjárműfecskendőket és mobil laborokat, valamint védőruhákat kapott a katasztrófavédelem, ezeket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éves tiszti értekezletén adták át kedden Budapesten.

A katasztrófavédelem új járművei az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt 2013. március 19-én. MTI Fotó: Lakatos Péter
A katasztrófavédelem új járművei az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt 2013. március 19-én.
MTI Fotó: Lakatos Péter

A sajtóanyag szerint nyolc saját fejlesztésű és gyártású szállító járművet adtak át, feladatuk, hogy támogassák a vízhiányos területeken történő beavatkozásokat. Emellett nyolc hivatásos tűzoltó-parancsnokság – Monor, Dabas, Esztergom, Kiskőrös, Szendrő, Szeged, Kaposvár és Gyöngyös – kapott egy-egy nagy teljesítményű gépjárműfecskendőt. További, veszélyes anyagokkal kapcsolatos eseteknél használandó járművek, úgynevezett katasztrófavédelmi mobil laborok kerülnek Békés, Nógrád, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Csongrád, Somogy megyékbe és a fővárosba.

Bemutatták az új bevetési védőruhákat is. A BM OKF szerint a hazai gyártásnak köszönhetően folyamatosan biztosíthatók lesznek a tűzoltási, műszaki mentési, katasztrófaelhárítási tevékenységet végző állomány számára. Az idén háromezer, a következő években pedig évente kétezer védőruha kerül a rendszerbe, így három év alatt a jelenlegi védőruházatot teljesen kicserélik.

Az éves értekezleten – amely első alkalommal volt sajtónyilvános – Pintér Sándor belügyminiszter egységesnek és eredményesnek minősítette a katasztrófavédelem múlt évi munkáját. Felidézte: 2011-ben döntöttek az átalakítás szükségességéről, és megteremtették egy új, egységes katasztrófavédelmi rendszer jogi alapjait.

“Az átszervezési feladatokat befejeztük” – mondta a 2012-ben végrehajtott átszervezéseket is számba véve a miniszter. Hozzátette: “ez az átalakítás hozzájárult ahhoz is, hogy a napokban történt rendkívüli bevetéssorozatot központi irányítás mellett, jó színvonalon végre tudtuk hajtani”. Szerinte a szervezet reagáló képességét elősegítette, hogy nem az önkormányzatnak kellett eldöntenie, mi a teendője. Kiemelte: az erőcentralizálás lehetővé tette, hogy Nyugat-Magyarországon és Északkelet-Magyarországon megfelelő számban legyenek bevetések.

A katasztrófavédelem egységes technológián alapuló járműfenntartói rendszerének kialakítása mellett az informatikai hálózat átalakításáról is szólt. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: nem szabad megállni az informatikai rendszer fejlesztésének ezen a szintén, mivel a 112-es egységes segélyhívó rendszerhez annak teljes mértékben illeszkednie kell.

A képzésről szólva felidézte: a 2010-es árvíz tapasztalatai egyértelművé tették számára a tiszthelyettesek esetében, hogy egységes képzésre van szükség az első három hónapban annak érdekében, hogy a parancsot ugyanúgy hajtsa végre a tűzoltó, a katasztrófavédő és a rendőr.

A jövőt illető feladatok közé sorolta egyebek mellett a védőruhák cseréjét.

Szintén a jövőről szólva azt mondta: különösen a középvezetői területen szeretne fejlődést. Elrendelt egy felmérést, és megnézik, hogy mindenki alkalmas-e a beosztására. Emellett a továbbképzések szükségességéről is beszélt.

Pintér Sándor azt mondta: látja azt is, hogy a katasztrófavédelmi munkatársak nehezen élnek meg a javadalmazásukból, ezért arra szólította fel Bakondi György főigazgatót, hogy tegyen javaslatot egy katasztrófavédelmi életpályamodell kidolgozására. Hozzátette: tárcája a főigazgató és a minisztérium alá tartozó többi szervezet javaslatát összegzi és a kormány elé terjeszti azzal, hogy mi valósítható meg belőle az év végén vagy 2014-ben.

Az értekezleten a belügyminiszter a múlt heti rendkívüli időjárási körülmények között tanúsított helytállásért, kiemelkedő teljesítményért elismeréseket adott át. A díjazottak között az OKF vezetőjének javaslatára katasztrófavédelmi munkatársak, továbbá az országos rendőrfőkapitány javaslatára rendőrök, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára honvédek, valamint civilek is voltak. Bátorság érdemjelet 16-an kaptak, köztük az a tűzoltó zászlós, aki a mentés során segített abban, hogy egy vajúdó asszony eljusson Bodajkról a székesfehérvári kórházba.

A miniszter az értekezlet után újságírói kérdésre válaszolva a sajtó munkatársainak arról is beszélt, hogy tárcája elkészítette és határidőre le is adta a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését. A miniszter hozzátette: nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt.

Pintér Sándor vasárnap délután jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák.

Pintér Sándor még pénteken, az ATV Egyenes beszéd című műsorában közölte: kivizsgálják, miért nem segített az egyik nagy mobilszolgáltató a tájékoztató üzenet továbbításában. A miniszter nem nevesítette a céget, de tudható, hogy a három nagy szolgáltatóból a Telenor előfizetői nem kapták meg az SMS-t.

A Telenor hétfőn azt közölte: kész megadni minden információt, ha vizsgálat indul az ügyben. Az MTI kérdésére, hogy kezdeményeznek-e vizsgálatot, Pintér Sándor kedden azt mondta: tárcája csak akkor kezdeményezi civil cégek vizsgálatát, ha bűncselekmény, törvénysértés merül fel, de a jelen esetben ilyenről nem tud.

Forrás: MTI  (bne \ bpg \ blz)
.

(Ezt a cikket 332 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .