Heti üzemanyagárak: a benzin ára csökkenhet

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 8,4%-kal csökkent, a gázolaj esetében heti átlagban csak 0,6%-os csökkenés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 1,6%-kal gyengült. Ezen a héten pénteken csak a benzinnél jelentettek be 3 forintos csökkenést.  A heti átlagos változások miatt március 11-én, hétfőn  6 forint körüli benzin árcsökkenés várható, a gázolaj ára valószínűleg nem változik. Így, várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 425 forintra mérséklődik, a gázolaj ára változatlanul 434 forint marad március 13-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest 8,4%-kal csökkent, a hét első felében folytatódott az árcsökkenés, de a hét második felében már emelkedés jelentkezett.  A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban csak 0,6%-os csökkenést mutatott, a héten az ár alig változott.   A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában 1,6%-kal gyengült, a hét utolsó két napján a gyengülés volt a jellemző változás.  Az árfolyam gyengülésének hatására a forintban kifejezett árváltozás mérsékeltebb, mint a dollárban jelzetté. A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 116,1 dollárról péntekre 110,1 dollár/hordós szintre mérséklődött. Az üzemanyagok jegyzési ára az európai piacokon azonos irányban de eltérő ütemben változtak, a magyar árak vonatkozásában fontos mediterrán piacon igen jelentős volt a hét második felében az áremelkedés a Reuters adatai szerint.  

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 7%-os csökkenést,  míg a gázolaj esetében 0,9%-os áráremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 6-7 Ft körüli csökkentés, a gázolaj esetében változatlan árakat, esetleg 1-2 forintos emelés  bejelentését valószínűsítik március 11-én, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 425 Forintra csökken, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 434 forint marad március 13-án, szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 0,8%-kal drágult, a gázolaj 0,3%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 8%-kal több benzint és 9,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 229 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?