Érdekességek Hírek Járműtechnika Kommunikáció és Informatika Navigáció

Meglepő területek a GPS felhasználásban – betonkeverő, kukásautó, villamos

Az elmúlt évtizedben a GPS alapú alkalmazások már nem csak a gépjárművezetők tájékozódását segítik. Egyre több, első hallásra szokatlan területen is alkalmaznak már műholdas rendszereket Magyarországon is, aminek köszönhetően jelentős – esetenként 30% feletti – költségmegtakarítást érhetnek el a vállalkozások. A GPS alapú rendszerek hazai szakértője, a WebEye Magyarország Kft. olyan, már működő felhasználási területeket válogatott össze, ahol jelenleg még meglepőnek tűnhet, azonban pár éven belül bizonyosan a versenyképesség elengedhetetlen feltétele lesz a korszerű, GPS alapú alkalmazások használata.

ORFK felvétele H.Szabó Sándor
A hókotrókba szerelt GPS nem csak a jármű helyzetét tudja valós időben követni, de az általuk kiszórt só mennyiségét és helyét is megmutatják, továbbá jelzi a só-tartályok szintjét – ORFK felvétele H.Szabó Sándor

A GPS alapú rendszerek sokáig elsősorban a személyautókban használt biztonsági rendszereket jelentették, amelyeket napjainkban már szinte az alapfelszereltség részének tekintenek a gyártók. A technológiának ugyanakkor számos olyan felhasználási területe létezik már hazánkban is, amelyek néhány éven belül iparági sztenderdekké is válhatnak. A WebEye Magyarország Kft. – a GPS alapú komplex rendszerek hazai szakértőjeként – jelenleg is számos olyan magán- és állami vállalkozással áll kapcsolatban, akik a GPS alapú technológiának köszönhetően hatékonyabbá tudták tenni működésüket.

Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője

„Nyugat-Európában már néhány éve általános gyakorlat, hogy a tömegközlekedési eszközöket és az egyéb közszolgáltatásokat nyújtó járműveket az üzemeltetőik GPS alapú rendszerekkel szerelik fel, amivel nemcsak a nyújtott szolgáltatás minőségét lehet gyorsan és hatékonyan növelni, de jelentős, esetenként 30%-os költségmegtakarítást is el lehet érni egy-egy jármű esetében. Tapasztalataink alapján, szerencsére Magyarországon is egyre elterjedtebbé válik ezeknek az eszközöknek a használata és további, eddig talán kuriózumnak számító területeken is megjelennek majd.”mondta el a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője, Bagossy Tamás.

Szemléletes példa az utaskiszolgálás hatékonyságának növelésére a BKV egyes villamosjáratain két éve bevezetett GPS alapú távfelügyeleti rendszer. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően amellett, hogy automatikusan kiszűrhetővé váltak a forgalmi akadályok, valós időben ellenőrizhetővé vált a menetrend és minden eddiginél pontosabban behatárolható lett a járművek helyzete, ami az esetleges műszaki problémák esetén gyorsabb reagálást tett lehetővé hibaelhárításkor. Szintén a hatékonyságnövelést szolgálják a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útburkolatot karbantartó járműveibe szerelt GPS eszközök is. Ezek nem csupán a járművek helyzetét tudják valós időben követni, de az általuk kiszórt só mennyiségét és helyét is megmutatják, továbbá jelzik a só-tartályok szintjét. Az ilyen jellegű beruházások jellemzően 1-2 éven belül térülnek meg, ezt követően pedig jelentős költségcsökkenést eredményeznek az üzemeltetők számára.

A GPS technológia a közhiedelemmel ellentétben tehát nem csupán a helymeghatározásra alkalmas. A szemétszállító járművekbe szerelt műholdas berendezések segítségével például nyomon követhető az egyes járművek tárolókapacitása. Így jobban optimalizálható a teljes munkafolyamat, ellenőrizhető a szállított hulladék mennyisége, hogy a felhasználót csak a valóban elhasznált hulladékmennyiségért fizetendő költség terhelje. „Alkalmazunk GPS alapú megoldásokat az építkezéseken használt eszközökben is. Ügyfelünk, a Zölei Trans Kft. számára betonkeverő járművekbe szereltünk GPS alapú rendszert forgásirány érzékelő szenzorral. Ennek segítségével folyamatosan, valós időben követheti nyomon a keverőtartály forgási sebességét, irányát, amely a szállított beton minőségének megóvásában és az esetleges alaptalan reklamációk kiküszöbölésében segíti.” – mondta el az ügyvezető.

Ezek a speciális megoldások a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője szerint korántsem egyedülállóak: ma már a legkülönfélébb járműdiagnosztikai adatok pontos figyelése mellett a technológia olyan átfogó infrastrukturális fejlesztés ellátására is alkalmas, mint a Nyugat-Európában már többfelé bevezetett elektronikus útdíj rendszer, vagy a mezőgazdaságban alkalmazott segédhajtás és művelési szélesség figyelés, amelynek köszönhetően jól követhető, hogy az elvégezendő munkaterületből mekkora rész van még hátra. Általánosságban elmondható, hogy a GPS alapú alkalmazások mára túlmutatnak az eddig ismert felhasználási területeken és a folyamatos fejlesztések eredményeképpen a jövőben újabb és újabb lehetőségeket nyitnak alkalmazóik előtt.

 

WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. Európa útjain összesen 40 ezer autóban van WebEye, ebből 23 ezret aktívan követnek.

Bővebb információ: http://hu.webeye.eu/
.

(Ezt a cikket 430 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .