Heti üzemanyagárak: kisebb áremelkedés lehetséges

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 1,3%-kal emelkedett, a gázolaj esetében 2,1%-os áremelkedés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban változatlan volt (0,1%-kal gyengült) a dollárral szemben. Mivel ezen a héten február 8-án, pénteken nem volt árváltoztatás, ezért várhatóan február 11-én, hétfőn a heti tőzsdei áremelkedésnek megfelelően 2-3 forintos benzin és 4-5 forintos gázolaj áremelés bejelentése valószínűsíthető. Így, várhatóan a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi átlagára egyaránt 437 forintra emelkedik február 13-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 1,3%-kal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 2,1%-os emelkedést mutatott.  A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában csak egy hajszálnyit (0,1%) gyengült, azaz lényegében véve változatlan volt.  A hét folyamán a kóolaj (Brent) ára a hétfői 117 dollárról péntekre 120 dollár/hordós szint fölé emelkedett. Az üzemanyagok jegyzési ára a hét elején és a hét végén mozdult fölfelé, miközben a hét közepén stagnált.

 A MOL február elején bejelentette, hogy a piaci árváltozásokat ezentul heti két alkalommal (hétfőn és szerdán) tekinti át, így szüksgég esetén heti kétszer lesz ármódosítás (szerdán és poénteken). Fontos hangsúlyozni, hogy a MOL döntései a nagykereskedelmi árakra vonatkoznak, így az árváltoztatásokat a kutak üzemeltetői saját döntésük alapján követik.   

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,4%-os, míg a gázolaj esetében 2,3%-os áremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 2-3 forintos, a gázolaj esetében 4-5 forintnyi emelés bejelentését valószínűsítik február 11-én, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 437 forintra emelkedik február 13-án, szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 3,5%-kal drágult, a gázolaj ára 0,5%-kal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 1,5%-kal több benzint és 5,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, diesel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, diesel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL hetenkénti árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 339 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?