Baleset-megelőzés Biztosítás Hírek

Halálos február – kellő előrelátás híján életveszélyesek a csúszós utak

Az országot az utóbbi napokban felhőátvonulás érte el, és a több helyen csúszóssá vált utaknak is jelentős szerepe van a hétvégi balesethullámban, amely során heten is életüket vesztették. A folytatódó csapadékos idő miatt megnövekedett csúszásveszély a legtapasztaltabb vezetőkön is kifoghat, ezért a K&H Biztosító mindenkit körültekintő, óvatos vezetésre kér, és felhívja a figyelmet, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a személyi kárigényeket is fedezi.

Kaszab Attila
Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese

A múlt heti felmelegedést rengeteg esőzés, helyenként havazás követte. A gyorsan lehulló csapadék és a lehűlés együtt hirtelen csúszóssá teszi az utakat – valószínűleg ez is közrejátszott az elmúlt napok nagyszámú közúti baleseteiben. A hétvége óta 84 személyi sérüléssel járó közúti baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.[1] Öt halálos kimenetelű balesetben hét fő vesztette életét, 24 súlyos, 55 pedig könnyű sérüléssel végződött. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint továbbra is jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk, az ország egész területén.[2]

Ha egy autó megcsúszik, a legtapasztaltabb autós is elvesztheti uralmát a kocsi fölött. Az irányíthatatlanná vált jármű pedig életveszélyt jelent a benne ülőkre és a környezetében lévőkre egyaránt. Nem mindenki tudja, hogy a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása a személyi kárigényeket is fedezi, ami esetenként igen magas kártérítési összeget jelent a balesetet szenvedőnek. Mindannyiunk érdeke ezért, hogy az utakon közlekedő összes gépjármű rendelkezzen kötelező biztosítással.

„A kgfb-törvény kimondja, hogy a biztosítók kötelesek fedezni a sértettnek okozott személyi sérülést is, maximum 1,6 milliárd forintig. Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy ügyfeleink által okozott balesetek meghaladták volna az 1,6 milliárdos keretet, azonban gyakoriak voltak az akár több százmillió forintos személyi kárigények” – mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A gépjárművezetők is sokat tehetnek azért, hogy elkerüljék a baleseteket. „A biztonságos sebességet és követési távolságot az útviszonyokhoz kell igazítani, hosszabb utazás alatt az időjárásra folyamatosan figyelve. A megfelelő gumiabroncsok nélkül és a helyesen beállított, rendben működő lámpák nélkül felelőtlenség elindulni, nem csak a vezetőre, hanem utastársaival nézve is”mondta Pintér József, a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági üzletágának igazgatója

(Ezt a cikket 306 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .