Ellenőrzések Hírek Útdíj

Mobilcsoportos ellenőrzés: Nem éri meg autópályán bliccelni!

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. célja, hogy az autópálya használók körében minél kisebb legyen az az arány, akik a megfelelő jogosultság megváltása nélkül használják a gyorsforgalmi úthálózatot. Ennek érdekében az ÁAK tovább bővítette az úthasználati jogosultság, azaz az e-matrica ellenőrzésének módszerét: a kamerás ellenőrzés mellett már ún. mobil csoportokkal is vizsgálja az autópálya e-matrica meglétét.

autópálya matrica vásárlásA hazai autópályák és autóutak többségét, továbbá az országos főutak egyes szakaszait a vonatkozó jogszabályok alapján kizárólag úthasználati díj megfizetésével, azaz e-matrica előzetes megvásárlásával lehet igénybe venni. Ha valaki díjköteles útszakaszon érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedik, akkor az jogosulatlan úthasználatnak minősül, amiért pótdíjat kell fizetni. Az úthasználat jogszerűségét az elektronikus értékesítési nyilvántartás, illetve az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

Az úthasználati díj megfizetésének ellenőrzése a díjköteles útszakaszon belül bárhol történhet manuális és elektronikus eszközökkel egyaránt. Ide tartoznak a díjköteles úthoz közvetlenül kapcsolódó pihenők, továbbá a csak a díjköteles szakaszokról elérhető, illetve a csak a díjköteles szakaszokra fel- és levezető csomóponti ágak is.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. nagy hangsúlyt fektet a jogosulatlan úthasználat ellenőrzésére, amihez fix kamerákkal, illetve mobil kamerás járművekkel gyűjti az adatokat. Ezen túlmenően – törvényi felhatalmazás alapján – ismét elindította a helyszíni megállításos ellenőrzést, amit úgynevezett mobil ellenőrzőcsoportokkal lát el. „Az ÁAK-nak nem a pótdíjak, büntetések kiszabása a célja, hanem éppen ellenkezőleg. A mobil ellenőrzőcsoportok folyamatos jelenlétével a vásárlási kedvet szeretnénk növelni és egyúttal a bliccelés lehetőségét visszaszorítani.” – közölte a helyszíni bemutatón Varga Zoltán, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. díjszedési igazgatója.

A mobil ellenőrzőcsoportok – többszörös tesztidőszak után – 2012 decemberében kezdték meg a munkájukat. Jelenleg 6 önálló csoport dolgozik speciális gépjárművekkel és informatikai felszereléssel, akik folyamatosan jelen vannak Magyarország gyorsforgalmi útjain. A csoportok hat telephelyről látják el feladataikat (Gödöllő, Emőd, Újhartyán, Szeged, Mosonmagyaróvár, Eszteregnye).

A mobil csoportos ellenőrzés fő sajátossága – a mobil kamerás adatgyűjtéstől eltérően -, hogy a járművek rendszámát egy mobil ellenőrző készülék vizsgálja meg, ami azonnal kimutatja, hogy az ellenőrzött jármű rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal vagy sem. Amennyiben a gépjármű fennakad a rendszeren, azaz jogosulatlanul használta az adott útszakaszt, a pótdíjat a helyszínen be kell fizetni. Erre a mobil irodával ellátott, speciális kialakítású kisbuszokban készpénzben forintban és euróban, vagy bankkártyás fizetéssel is lehetőség nyílik.

Az ÁAK Zrt. az ellenőrzéseket jellemzően nagy forgalmú autópálya pihenők kihajtójánál vagy nagy forgalmú, forgalomtechnikailag a megállításos ellenőrzésre is alkalmas, díjköteles ágakon végzi el.  A tesztidőszak alatt bebizonyosodott, hogy a személyes jelenlét a tranzit forgalomra, a külföldi úthasználók vásárlására is egyértelműen pozitív hatással van. Az ellenőrzés tesztidőszaka alatt a mobilcsoportok számának folyamatos növelése mellett az ÁAK több mint 82 ezer gépjárművet ellenőrzött önállóan. Az ellenőrzött járművek 1,5 százaléka nem rendelkezett érvényes e-matricával. A jogosulatlan úthasználók jelentős többsége (78%) külföldi volt. A helyszínen a pótdíjbefizetések 70%-a megtörtént, amelyből 15,5 M Ft bevétel származott. A pótdíjakból származó bevétel a magyarországi úthálózat fenntartásában, működtetésében hasznosul.

Az ÁAK Zrt. mobil ellenőrzőcsoportjai aktívan részt vesznek a társszervezetek (Rendőrség, NKH, NAV) által szervezett, ún. teljes kitereléses ellenőrzéseken is. Társaságunk eddig 30 db közös ellenőrzésen vett részt, ahol mintegy 37 ezer gépjármű úthasználati jogosultságát ellenőrizte le, és több mint 8 M Ft pótdíjat szedett be a helyszínen. Az ÁAK Zrt. mobil ellenőrzőcsoportjai tehát eddig összesen a tesztidőszakkal együtt (2012. március – 2013. január) mintegy 120 ezer gépjárművet ellenőrzött, és 24 M Ft pótdíjat szedett be a helyszínen.

Az 1900 jogosulatlan úthasználó jelentős többsége (1400) külföldi rendszámú gépjármű volt.

A rendszer hatékonyságát jelzi, hogy a jogosulatlan úthasználók a pótdíjak többségét a helyszínen befizették.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. bízik benne, hogy az ellenőrzési rendszer hatékonysága teljesen visszaszorítja a bliccelési kedvet, és az úthasználók minden alkalommal időben megvásárolják az e-matricát. A gyors és kényelmes ügyintézés érdekében erre mindenkinek számos helyen és módon, a nap bármely időszakában lehetősége van. Az e-matricát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodái mellett online, a www.autopalya.hu e-ügyfélszolgálatán, továbbá a hivatalos viszonteladó partnereknél, töltőállomásokon és SMS-ben is meg lehet vásárolni.

Forrás: Állami Autópálya Kezelő Zrt.
.

 

(Ezt a cikket 375 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .