Heti üzemanyagárak: ismét csak a benzin ára emelkedhet

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 4,2%-kal emelkedett, a gázolaj esetében 1,5%-os áremelkedés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 1,6%-kal erősödött a dollárral szemben. Mivel ezen a héten február 1-én, pénteken már 3 forinttal emelkedett a benzin ára, ezért a heti mintegy 5 forintos piaci hatású áremelkedésből a február 4-i, hétfői bejelentésre már csak 2 forint jut. A gázolaj ára nem változott 1-én, pénteken, de a teljes heti árváltozás is csak fél forint alatti csökkenést jelez. Így várhatóan február 4-én, hétfőn nem jelentenek be árváltoztatást a gázolaj esetében. A legutóbbi 3 forintos benzin áremelés után  várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 431 forintra emelkedik, s a gázolaj ára 432 forint marad február 6-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 4,2%-kal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 1,5%-os emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1,6%-kal erősödött. A hét folyamán a benzin ára folyamatosan emelkedett, a gázolaj ára csak jórészt csak a hét utolsó napján nőtt. A forint-dollár árfolyam az elmúlt 5 hét gyengélkedése után visszaerősödött a december közepi szintre. A piaci üzemanyag árváltozásokat az emelkedő olajár mozgatta, a benzin dinamikus áremelkedését emellett az amerikai piacokon elérhető kedvezőbb ár is okozta.

 A MOL a múlt héten bejelentette, hogy a piaci árváltozásokat ezentul heti két alkalommal (hétfőn és szerdán) tekinti át, így szüksgég esetén heti kétszer lesz ármódosítás (szerdán és poénteken). Fontos hangsúlyozni, hogy a MOL döntései a nagykereskedelmi árakra vonatkoznak, így az árváltoztatásokat a kutak üzemeltetői saját döntésük alapján követik.   

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,5%-os emelkedést, míg a gázolaj esetében 0,2%-os árcsökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 5 forintos heti áremelést indokolnak, amelyből már három forint emelés február 1-én, pénteken megtörtént, így február 4-én, hétfőn várhatóan két forintnyi újabb áremelés képzelhető el. A gázolaj esetében fél forint alatti csökkentést indokolnak a heti piaci folyamatok. Mivel február 1-én, pénteken nem változott a gázolaj ára, ezért, várhatóan február 4-én hétfőn sem jelentenek be árváltoztatást.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 431 forintra emelkedik és a gázolaj ára 432 forint maradhat február 6-án, szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 1%-kal drágult, a gázolaj ára 2%-kal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 4%-kal több benzint és 7,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, diesel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, diesel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL hetenkénti árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 213 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?