Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közút

Az ÁAK minden erejével a kátyúk megszüntetésén dolgozik

A kátyúk megszüntetése a téli időjárási körülmények között, az útüzemeltetők kiemelt feladata. A kátyúk kialakulásának oka, hogy a sok csapadék és az ismétlődő olvadás-fagyás ciklusok együttes terhelést jelentenek, különösen az idősebb útburkolatokon. A folyamatos javítások ellenére nap, mint nap új kátyúk keletkeznek, amit nehezít, hogy esőben, hóban, a burkolat javítása nem végezhető el.

Illusztráció – Fotó: Wikipédia

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az általa kezelt úthálózaton, autópálya esetében is az előírásoknak és elvárásoknak megfelelően minden nap két alkalommal útellenőrzést végez, mely során az észlelt burkolati hibák (kátyúk) ideiglenes elhárításáról gondoskodik. Ezen túlmenően 24 órás diszpécserszolgálatot és a helyi tarifával hívható Call Centert üzemeltet, mely ügyfélszolgálatokon keresztül az utazók is be tudják jelenteni az autópályán tapasztalt rendkívüli eseményeket, baleseteket, úthibákat, melyek elhárításáról Társaságunk haladéktalanul intézkedik.

A közlekedők biztonsága érdekében a kátyúk ideiglenes elhárítását Mérnökségeink folyamatosan – szükség szerint éjjel is – végzik. Az ideiglenes javítást követően a burkolathibák végleges helyreállítása speciális szaktudást igénylő alvállalkozó bevonásával történik.

Az utóbbi napokban észlelt nagyszámú burkolathibák miatt belső átcsoportosításokkal plusz erőforrásokat vontunk be az M3-as és az M30-as autópályán is, valamint alvállalkozóinkat is megnövelt kapacitás alkalmazására kértük az érintett szakaszon a javítások mielőbbi befejezése érdekében. A jelenlegi időjárási körülmények között azonban gyors javulást nem ígérhetünk, mert ezt a munkát hóesésben, esőben elvégezni nem lehet.

Ezért a balesetveszély elhárítása és az utazók biztonsága védelmében az M3-as és az M30-as autópálya több szakaszán sebességkorlátozást vezettünk be. Hasonló okok miatt forgalomkorlátozásokra az ország középső részén az M0-ás és M2-es autóúton, valamint a nyugati országrészben az M1-esen és az M7-esen szintén lehet számítani. Az úthibákra a változtatható jelzésképű táblák is figyelmeztetik az autósokat. Az érintett szakaszokon az elmúlt időszakban nem történt súlyos baleset.

Ezúton is felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy szélsőséges időjárási helyzetben még jobban figyeljenek az előrejelzésekre, használják indulás előtt a honlapunkon (www.autopalya.hu) frissülő forgalmi információkat, és saját érdekükben tartsák be a sebességkorlátozást, számoljanak hosszabb menetidővel.

Forrás: Állami Autópálya Kezelő Zrt.
.

(Ezt a cikket 283 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE