Gazdaság Hírek Útdíj

E-útdíj – Orbán: saját hatáskörben építi ki a kormány a rendszert

Az állam saját hatáskörében valósítja meg az elektronikus útdíjszedési rendszert – jelentette be a kabinet döntését Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Vásárosnaményban, a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón. Közölte azt is: a 2013-as költségvetés meg fog állni a lábán.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Filep Sándor Vásárosnamény polgármestere (b) és Czomba Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, foglalkoztatásért felelős államtitkár (j) a kihelyezett kormányülés után átsétál a nemrégiben elkészült II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon Vásárosnamény és Gergelyiugornya között 2012. január 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Filep Sándor Vásárosnamény polgármestere (b) és Czomba Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, foglalkoztatásért felelős államtitkár (j) a kihelyezett kormányülés után átsétál a nemrégiben elkészült II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon Vásárosnamény és Gergelyiugornya között 2012. január 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila

A kormányfő újságírói kérdésre elmondta, miután visszalépett az elektronikusútdíj-tendertől a nyertes Getronics, a kabinet két lehetőséget mérlegelt: új pályázat kiírását és az állami, tehát közbeszerzés nélküli megvalósítást. Végül az utóbbi mellett döntöttek. “Köszönjük szépen, nagyon jót szórakoztunk, jó mulatság volt, kiírtuk a pályázatot, beadták a cégek, elbíráltuk, szerződni akartunk, aztán nem írták alá. Még egyszer ezt a kabarét nem adjuk elő” – fogalmazott.

Álláspontja szerint az államnak igenis rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy ha be akar vezetni egy használatarányos újdíjat, akkor azt mindenfajta külső segítség nélkül meg tudja oldani.

A költségvetésben rendelkezésre fog állni az a bevétel, amelynek az e-útdíjból kell befolynia – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ugyanez igaz a pénztárgépeknek az adóhatósághoz történő bekötésére is.

Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: “mindenki tudja, hogy Magyarországon divatos jövedelemforrás az áfacsalás”, a kormány azonban lépésről lépésre gátat akar szabni ennek. Az új rendszer bevezetésében nem lehetséges olyan csúszás, amely a tervezettnél nagyságrendileg kevesebb bevételt hozna ebből a forrásból a költségvetésnek – nyomatékosította.

A büdzsét érintő kritikákra rátérve a miniszterelnök kifejtette: “mindegyik költségvetést, amelyet én terjesztettem be a parlament elé, a kormány képes volt végrehajtani. Most is ez a helyzet. (…) Mindenki nyugodjon meg, ez a költségvetés – éppúgy, mint a 2012-es, a 2011-es – meg fog állni a lábán, és meg fogja hozni a biztonságot, a kiszámíthatóságot és a kívánt pénzügyi eredményeket” – mondta, azzal összegezve, hogy mind a bevételeket, mind a kiadásokat illetően az ország biztonságban érezheti az idei központi büdzsét.

A rezsicsökkentést firtató kérdésre Orbán Viktor közölte: a kormány szerdai ülésén megvitatta a bonyolult számlák kérdését. “Olyan számlaképet kell előállítaniuk a szolgáltatóknak, hogy megértsék az emberek, mi a fészkes fenét tartanak a kezükben” – mondta, majd jelezte: a Fónagy János államtitkár vezette kormányzati bizottság és a Németh Szilárd irányította fideszes munkacsoport február elején tesz jelentést a kabinetnek, és reméli, ezekből kiderül, hogy megvalósult-e a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentés, továbbá hogyan fog kinézni az új számla. “Akkor tudunk dönteni további csökkentésekről, ha látjuk az első lépés eredményeit” – tette hozzá.

A rezsicsökkentéshez komoly nagyipari és nemzetközi vitákat kell sikeresen megvívni – “mert valakik ezt a pénzt eddig zsebre tették” -, de Magyarország olyannyira megerősödött az elmúlt két évben, hogy a kabinet érvényt tud szerezni a magyarok érdekét szolgáló döntéseknek – zárta szavait.

Forrás: MTI  (bhz \ bhi)
.

(Ezt a cikket 307 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .