Az autonóm vezetés, azaz az önmagukat vezető járművek területén való megjelenés a következő lépés a Volvo Car Corporation számára a világ legbiztonságosabb autóinak fejlesztésében. A „Policy Implications of Autonomous Vehicles” (Az autonóm járművekre vonatkozó irányelvek) című szeminárium – amelyet Svédország egyesült államokbeli nagykövetsége és a Volvo Car Corporation rendezett Washington D.C. városában –, az autonóm járművekre vonatkozó irányelvekben rejlő lehetőségekre és kihívásokra összpontosított.

„Az autonóm vezetés az útbiztonság, a forgalomáramlás és az üzemanyag-gazdaságosság javításának lehetőségét hordozza magában. Ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, el kell kerülni a különböző állami szabályozások jelentette következetlenséget” – nyilatkozta Peter Mertens, a Volvo Car Corporation kutatásért és fejlesztésért felelős részlegének alelnöke az október közepén tartott szemináriumon. „A Volvo Car Corporation célja az, hogy vezető szerepre tegyen szert az autonóm vezetés területén a koncepciókon való túllépéssel, illetve olyan úttörő technológiák megvalósításával, amelyek ténylegesen a vásárlókat érik el. Már számos vezetéstámogató rendszerrel rendelkezünk, a technológia jogi helyzete azonban még mindig tisztázatlan. Erre úgy kívánunk reagálni, hogy támogatjuk az autonóm rendszerek tesztelésére irányuló erőfeszítéseket, valamint konstruktív együttműködést kezdeményezünk a döntéshozókkal” – tette hozzá Peter Mertens.

Aggodalmak a tisztázatlan jogi helyzet miatt
Peter Mertens kifejezte a Volvo aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy ha az USA államai különböző módokon közelítenek a kérdéshez, és emiatt egymástól eltérő törvények és szabályozások születnek, az komoly zűrzavarhoz vezethet.

„Fontos, hogy az Egyesült Államok kormánya hangsúlyozza, hogy a gépjárművek biztonsági rendszereinek és azok összetevőinek szabályozása az ő hatásköre. Az autonóm járművekhez társuló problémákkal kapcsolatos NHTSA-kutatás az első lépés lehetne az autonóm vezetés technológiájára vonatkozó teljesítmény-besorolás elfogadása felé. Szintén kulcsfontosságú, hogy az állami szabályozás ne korlátozza az aktív biztonsági és támogatási rendszerek használatát. Az ilyen rendszereket egyértelműen ki kell zárni az autonóm vezetés meghatározásából” – tette hozzá Peter Mertens.

Használatra kész autonóm rendszerek 2014-ben
A Volvo már most az élen jár olyan innovatív biztonsági technológiák fejlesztésében, amelyek segítik a sofőröket a balesetek elkerülésében. Az autonóm rendszerek fejlesztése során a vállalat először a lassan araszoló járműoszlopokra összpontosít, hosszabb távon pedig az autópályákon haladó közúti szerelvényekre és a teljesen autonóm járművekre. A forgalmi dugókban működő vezetéstámogató rendszert a vállalat 2014-ben fogja bemutatni.

„A gépkocsi automatikus működésének biztosítása kulcsfontosságú a jövő balesetmentes autóinak megvalósításához. Jelenlegi rendszereink – az automatikus fékezés, a sávtartást segítő rendszer és az adaptív sebességtartó automatika – az ebbe az irányba mutató első lépéseknek tekinthetők. Most olyan technológiák felé haladunk, amelyek az eddiginél önállóbb vezetést tesznek lehetővé” – mondta Peter Mertens.

Előnyök a társadalom és a vezetők számára egyaránt
A fokozott biztonságon túl a technológia számos előnyt kínál:

  • Az autonóm vezetés jelentősen csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást.
  • A forgalom ritmusának javításával csökkenthető az utazási idő.
  • Az autonóm vezetés nagyobb szabadságot kínál a sofőröknek, mivel megteremti annak lehetőségét, hogy a sofőr biztonságosan koncentráljon valami másra, miközben az autó önmagát irányítja.

„Az átlagos autóvezető évi 250 órát tölt ingázással. Hiszünk abban, hogy az idő hatékonyabb kihasználásának lehetősége mind az egyén, mind a társadalom számára előnyt jelent majd” – jelentette ki Peter Mertens.

Forrás: Volvo Cars
.

(Ezt a cikket 331 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?