Baleset-megelőzés Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút Tudnivalók

Tájékoztatás a Magyar Közút jelzőlámpáinak piros-zöld idő visszaszámláló berendezéseiről

Az elmúlt időszakban a Magyar Közút Nonprofit Nonprofit Zrt. több észrevételt is kapott a forgalomirányító jelzőlámpák idő visszaszámlálóinak működése kapcsán, a társaság ezúton szeretné bemutatni ezen berendezések működését és azt, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen készülékekkel ellátott csomópontokra.

A jelenleg hatályos útügyi műszaki előírások lehetővé teszik idő visszaszámláló berendezések telepítését, a gépjárművezetők számára a hátralévő piros jelzés idejének, gyalogosok számára mind a piros, mind a zöld jelzés idejének kijelzését.

Ezen kijelzők a jelzőfejeken megjelenő jelzések alapján számítják az időket, a vezérlőberendezéssel nincsenek összekapcsolva. A kijelzők csak az úgynevezett fix programok szerint működő csomópontok esetében használhatók, ahol minden ciklusban azonos időzítések vannak beállítva. Például járműérzékelő detektorokkal működtetett csomópont esetében a visszajelző nem használható, mert minden ciklusban eltérnek egymástól az irányok piros és zöld időzítései.

Természetesen az állandó programmal üzemelő berendezések is több fix programrésszel vannak ellátva, amelyek között egy napon belül is többször van váltás, igazodva a forgalom nagyságához. Nyilvánvalóan más program tartozik egy reggeli és délutáni csúcsforgalomhoz, mint egy esti forgalommentes időszakhoz vagy egy napközbeni forgalom nagysághoz.

Ezek a programváltások előre beállított időpontokban következnek be. A visszaszámláló berendezések nem tudják, mikor történik a programváltás, az előző ciklus alapján mért időket jelzik ki, holott közben a piros és zöld idők megváltoztak. Amikor a visszajelző érzékeli, hogy valami megváltozott az előző ciklushoz képest, sötétre kapcsolja magát, nem jelez ki semmit addig, míg az új ciklusnak megfelelő működést ki nem elemezte.

Ezért láthatnak a közlekedők olyan anomáliákat, hogy nem működik a visszaszámláló, hamarabb van zöld vagy hosszabb a piros, mint ahogy azt a kijelző jelzi. Ezek minden programváltáskor, naponta többször jelentkeznek és nem minősülnek hibás működésnek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy működő jelzőlámpa esetén mindig a fényjelző készülék piros-sárga-zöld jelzéseinek megfelelően kell az autósoknak közlekedni. A visszaszámlálók csak tájékoztató adatokat jelenítenek meg, azok jelzései alapján közlekedni, indulni nem szabad.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 316 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .