Több mint 6 kilométernyi mellékút újult meg Vésztő és Doboz között Békés megyében

Az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-alföldi régióban, Békés megyében befejeződött 2012 végén a Szeghalom-Vésztő-Gyula összekötő mellékút 6,3 kilométeres szakaszának teljes körű rekonstrukciója. Az európai uniós támogatás értéke eléri a 622 millió forintot.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 220 darab 4 és 5 számjegyű mellékútszakasz felújításának lebonyolítására kapott felhatalmazást. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 110 milliárd forint, ebből a Dél-alföldi régióban 14,16 milliárd forintnyi forrás áll a projektgazda Magyar Közút rendelkezésére.

A Szeghalom–Vésztő–Gyula összekötő úton a felújított 6,2 kilométeres szakaszán a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező részben kicserélte az útalapot, a teljes útfelületen megerősítette az aszfalt réteget, kiépítette a szükséges forgalomtechnikai és biztonsági elemeket, illetve az út egyéb tartozékait és a közösségi közlekedés létesítményeinek felújítását is elvégezte. A szakaszon megújult továbbá a tarhosi Határéri-főcsatorna híd és a Gyepeséri-csatorna híd, amely legfőképp az aszfalt burkolat, a szigetelés és a korlát cseréjét, valamint a szegély kijavítását, cseréjét, rézsűkúpok rendezését és a keresztszivárgók kiépítését tartalmazta.

A Vésztő és Gyula közötti szakaszon a Határéri-csatorna hídtól kétoldali nyárfasort kellett kivágni a túltartottságuk és balesetveszélyességük miatt. A projekt részeként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondoskodott a fák pótlásáról, ezért a kivitelező 600 darab új fa telepítését végezte el. A telepítések során kizárólag őshonos fajtákat ültetett a kivitelező, vagyis magyar és magas kőriseket, és szürke és fehér nyárfákat.

Az útszakasz felújításával a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számításai alapján 12 ezer ember utazási komfortja változott az előnyére, akik többnyire a mindennapi munkába járáshoz, iskolába járáshoz, ügyintézéseik során használják az országos közutat. Az útfelújítás hatására, a jobb megközelíthetőség miatt vonzóbbá válhatnak a települések az ott lakók számára, csökkenhet az elvándorlás, stabilizálódhat a lakosság száma, illetve a vállalkozók számára vonzóbbá válhatnak az érintett települések, így csökkenhet a magas munkanélküliség is.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, mind az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a régióban betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 248 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?