A 2012-es év végétől az Ibériai-félsziget vezető gyűjtő szállítmányozója, az Azkar a Dachser égisze alatt folytatja a munkát. A Dachser 2008 óta rendelkezik részesedéssel a spanyol vállalatban.

José Antonio Orozco – Bernhard Simon

Az Azkar Spanyolország és Portugália egyik vezető logisztikai szolgáltatója. A vállalat összesen 91 telephellyel rendelkezik, ahol több mint 3000 főt foglalkoztat. A Dachser-rel való egyesülés után továbbra is José Antonio Orozco fogja vezetni a helyi érdekeltséget és egyelőre a cég neve sem változik.

Bernhard Simon, a Dachser igazgatótanácsának elnöke az időzítést is fontosnak tartja. A spanyolországi gazdaság még mindig nehéz helyzetben van. Ennek ellenére az Azkar nyereséges tudott maradni és a 2011-es évben 367 millió eurós forgalmat bonyolított le. Az akvizíció a Dachser Európa jövőjébe vetett bizalmát is tükrözi. A konszern évente több százmillió eurós összegben eszközöl beruházásokat a hálózatának fejlesztésére és modernizálására.

A Dachser az egyik leghatékonyabb globális hálózattal rendelkezik a logisztikai piacon. Az Azkar-ral a német családi vállalkozás most az ibériai félszigeten is megerősíti a jelenlétét és javítani tudja a szolgáltatásainak minőségét. A két vállalat fúziója az ország egyik vezető logisztikai szolgáltatójává emeli a csoportot. Portugáliában 1999 óta van jelen saját hálózattal a német szolgáltató.

„A két cég történeti fejlődése is nagy hasonlóságot mutat.” – mondja Berhard Simon a Dachser vezérigazgatója. „Mindkét céget az 1930-as években alapították, ráadásul csaknem egy időben. Az üzleti modelljeink is megegyeztek a fontosabb pontokban.” Ezen felül az Azkar hálózatának kiépítettsége és a szerződéses logisztikai szerepvállalása is jól illeszkedik a Dachser rendszerébe.

José Antonio Orozco a fúziót elsősorban az ügyfelek számára tartja fontosnak. „Spanyolországban piacvezetők vagyunk. Viszont egy olyan háttérrel, amit a Dachser kínál nekünk, hosszú távon is biztosítani tudjuk a jövőnket és csatlakozhatunk egy folyamatosan fejlődő, globális hálózathoz.” A Dachser és az Azkar 2007 óta ápol szoros üzleti kapcsolatot. Az együttműködés mindkét társaság számára 20%-al növelte a Spanyolországból és Spanyolországba irányuló szállításokból befolyó éves bevételt. Orozco hozzáteszi: „A nyilvánvaló gazdasági előnyökön túl rájöttünk arra is, hogy hasonló elképzelésekkel rendelkezünk az üzleti életet illetően is. A vállalati kultúránk illeszkedik a Dachser családi vállalati ideológiájához és azokhoz az értékekhez, amiket a cég képvisel. Így kézenfekvő volt ez a lépés számunkra.”

A Dachser továbbra is az saját hálózatának építését részesíti előnyben az akvizíciókkal szemben. A francia Graveleau céggel való 1999-es egyesülést követően az Azkar a második legnagyobb hasonló természetű beruházás a vállalat történetében. A 2007-es kezdeti együttműködés, és a 2008-as tíz százalékos részesedés megszerzését követően a fúzió folyamatosan tárgyalások témája volt a tulajdonosok között. Luis Fernández Somoza, az Azkar legnagyobb résztulajdonosa számára ez az összeolvadás a további sikerek egyik alapvető feltétele volt. A vállalat továbbra is meg tudja őrizni a családi vállalat nyújtotta előnyöket és emellett értéket is tud teremteni mind az ügyfelek, mind a munkatársak számára.

A Dachser számokban: (2011)
• 49,3 millió kezelt küldemény
• Képviselet 37 országban
• 21 000 munkatárs
• 315 telephely

Az Azkar számokban:
• 500 000 négyzetméteres logisztikai terület
• 2650 gépjármű
• 3000 munkatárs
• 91 telephely

Forrás: Liegl & Dachser
.

(Ezt a cikket 276 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?