Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közút

Közel 7 kilométeren újult meg a Komló és Mánfa közötti mellékút

Immár európai színvonalú úton közlekedhetnek a Baranya megyei Komló és Mánfa közötti szakaszon az autósok. Az Új Széchenyi Terv keretében a hét kilométeres szakasz csaknem bruttó 914 millió forintból újult meg.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 1315 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékútszakasz felújításának lebonyolítására kapott felhatalmazást. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 110 milliárd forint, ebből a Dél-dunántúli régióban 21,4 milliárd forintnyi megítélt támogatás áll rendelkezésre.

A közbeszerzési eljárás alapján kiválasztott kivitelező, a KMES Konzorcium a 6543 jelű Komló-Mánfa összekötő út közel 7 kilométeres szakaszán megerősítette és felújította a burkolatot, a megsüllyedt burkolatot lokális pályaszerkezet-cserékkel javította. Ezen felül rendezte a padkát, kicserélte a kiemelt szegélyeket, a meglévő buszmegállókat átépítette, a peronokat szabványosította, új buszöblöt létesített, és a kis sugarú ívek belső oldalán előregyártott útszegély elemeket épített be a belső útpadka és az úttest szélének védelme érdekében. A forgalomtechnikai jeleket a 6,9 kilométeres szakaszon újakra cserélte a kivitelező, a felújított útszakasz kezdő szelvényének közelében pedig térkő burkolatú gyalogátkelő szigetet is kialakítottak a szakemberek a gyalogosforgalom biztonsága érdekében. Ezen kívül szintén fontos eleme volt a projektnek az útszakasz víztelenítése és a vízelvezetés korszerűsítése, mely lényegesen megnöveli a felújított út élettartamát.

A beruházással a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számításai szerint Komló és Mánfa lakosai, vagyis közvetlenül több mint 26 ezer ember utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeiben valósult meg pozitív változás.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a régióban betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 180 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE