Kategóriák

Kategóriák

Érdekességek Hírek Járműtechnika Márkahírek Újdonságok Volvo

A Volvo Trucks élen jár a holnap vezeték nélküli „országúti vonatjainak” fejlesztésében

Műszakilag már ma is megvalósítható, hogy vezeték nélküli technológiával kapcsoljunk össze egy „országúti vonatot”, ahol a felvezető tehergépkocsi irányítja a mögötte haladó járművekből álló konvojt. A működő rendszert a SARTRE projekt eredményeinek záró összegzésekor mutatták be, amelyben a Volvo Trucks is részt vett. Habár addig még bizonyára eltelik némi idő, amíg a vezeték nélküli „országúti vonatok” a valóságban is a mindennapjaink részévé válnak, a projekt során kifejlesztett technológiát más területeken is lehet hasznosítani, amivel a közeljövőben jelentősen biztonságosabbá válhat a közúti közlekedés.

A SARTRE projektben használt tehergépkocsik
A SARTRE projektben használt tehergépkocsik

Nemrég mutatta be három évig tartó kutatásainak és tesztjeinek eredményeit az EU által finanszírozott SARTRE (Safe Road Trains for the Environment, azaz Biztonságos Országúti Vonatok a Környezetért) projekt. Az Európai Bizottság képviselői, illetve az Európából, Egyesült Államokból és Japánból érkezett közlekedéstudományi szakemberek egy minden funkciót maradéktalanul ellátó, vezeték nélküli „országúti vonatot” tekinthettek meg működés közben a Volvo svédországi tesztpályáján. A konvoj élén egy Volvo FH tehergépkocsi haladt, amelyet szorosan követett egy másik Volvo teherautó és három személyautó.

Magukat vezetik a járművek a konvojban

A résztvevők saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a projekt elérte a célkitűzéseit: sikerült kifejleszteni a vezeték nélküli „országúti vonatok” technológiáját, amelyek javítják a közlekedésbiztonságot, csökkentik a közúti forgalom által okozott környezetszennyezést és gördülékenyebbé teszik a forgalom áramlását. Három évet vett igénybe a tesztjárművek elkészítése, azaz a járművek közötti kommunikáció megvalósítása és az egymás mögötti járművek irányításához szükséges érzékelők kifejlesztése. Mostanra azonban ezek a műszaki vívmányok lehetővé tették, hogy egy sok járműből álló „országúti vonat” is zökkenőmentesen igazodjon a forgalom többi résztvevőjéhez a közutakon. Az egész „országúti vonatot” vezeték nélküli technológia kapcsolja össze, amely biztosítja, hogy a hátul haladó járművek pontosan kövessék a felvezető gépkocsit – mintha a konvoj egyetlen járműként mozogna. Ennek köszönhetően a hátul haladó járművek vezetői pihenhetnek vagy akár könyvet olvashatnak és tévézhetnek, miközben a gépkocsik saját magukat vezetik.

„A járművek közötti követési távolság sokkal kisebb, mint egyébként a forgalomban szokott lenni. Mégis legalább annyira biztonságos, ha nem biztonságosabb egy „országúti vonat” tagjaként haladni, hiszen emberek helyett villámgyors számítógépek reagálnak a konvoj bármelyik járművének legapróbb változására is.” – magyarázta Andreas Ekfjorden, a Volvo Trucks SARTRE projektben való részvételének projektigazgatója.

A projekten belül a Volvo Trucks egyik legfontosabb feladata volt pontosan meghatározni, hogy milyen információkat kell az „országúti vonat” tagjai között továbbítani ahhoz, hogy az egyes járművek megfelelően tudják követni a felvezető tehergépkocsit.

„Az „országúti vonat” összes járművének a tetejére felszereltek egy antennát, amellyel venni tudják a felvezető gépkocsi számítógépes rendszeréből érkező információkat. Például, ha a felvezető teherautó elkezd fékezni, pontosan ugyanakkor a konvoj összes többi járműve is fékezésbe kezd.” – tette hozzá Andreas Ekfjorden.

A felvezető tehergépkocsit beépített alkoholszondás indításgátlóval (alcolock), valamint a Volvo sorozatgyártású járműveiben ma elérhető összes aktív és passzív biztonsági rendszerrel is ellátták.

Biztonságosabb és gazdaságosabb

A Volvo Trucks azért döntött a projektben való részvétel mellett, mert a SARTRE célja a biztonság fokozása és az üzemanyag-fogyasztás csökkentése. Legnagyobb mértékben a személyautók üzemanyag-fogyasztása csökken a szoros konvojban jelentkező kisebb légellenállás miatt, de a felvezető tehergépkocsi fogyasztása is mérséklődik. Ezáltal a fuvarozóvállalatoknak megéri majd felvezető tehergépkocsit biztosítani. Sőt, a konvojhoz csatlakozó más járművek díjat fizethetnének ezért, ami szintén hasznot eredményezne a fuvarozóvállalatnak.

Mindemellett a SARTRE projekt eredményei azt is egyértelműen igazolják, hogy egy megfelelően képzett járművezetővel, illetve teljes körű biztonsági felszereltséggel ellátott tehergépkocsi hozzájárul a közlekedésbiztonság javításához, ami a többi közlekedőnek is ténylegesen az előnyére válik.

„Fantasztikus, hogy egy teherautó-sofőr elvezethet úgy A-ból B-be, hogy legalább egy másik járművet „húzhat” maga mögött, és eközben még az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás is csökken. És nem utolsósorban még jó néhány járművezetőt is helyettesíthet, fokozva ezáltal a biztonságot.” – mondta Lennart Pilskog, a Volvo Trucks társadalmi közönségkapcsolatainak igazgatója.

Még megoldásra váró kihívások

Habár a SARTRE projekt keretein belül kifejlesztettek egy jól működő prototípust az „országúti vonatokra”, maradtak még megoldásra váró kihívások, mielőtt a rendszer mindennapos valósággá válhatna. Például dolgozni kell még a megbízhatóság javításán, amelynek el kell érnie a repülőgépek robotpilótáinak szintjét, mielőtt az „országúti vonatok” valóban életképes közlekedési megoldásként elterjedhetnek a közutakon.

Szintén kihívást jelent még a konvojban haladás és a manuális vezetés közötti oda-vissza átállás megoldása. Tökéletesen egyértelműnek kell lennie, hogy ki a felelős a konvojban „húzott” járművek vezetéséért, illetve pontosan mikor történik meg a felelősség átruházódása. Ez nem pusztán műszaki kérdés, sok múlik azon is, hogy a járművezetők mennyire fogadják el a rendszert, valamint szükséges egyfajta biztonságérzet is.

A jogszabályi háttér szintén egy olyan alapvető terület, amely nem hagyható figyelmen kívül. A Bécsi Egyezmény értelmében jogszabályba ütköző, ha valaki menet közben nem uralja a saját járművét, vagyis a robotpilóta általi vezetés nem megengedett. A Bécsi Egyezmény és az egyes EU tagállamok nemzeti jogszabályainak módosításához becslések szerint mintegy tíz év szükséges.

„A jogszabályi nehézségek ellenére számos előnnyel járna az „országúti vonatok” alkalmazása – a forgalom gördülékenyebb áramlása, a biztonság, a környezetvédelem és nem utolsósorban a fuvarozóvállalatok nyereségessége terén ­-, így meggyőződésem, hogy ilyen vagy olyan formában, de valósággá válik majd ez a rendszer.” – jelentette ki Lennart Pilskog.

Habár még beletelik némi időbe, amire a vezeték nélküli „országúti vonatok” valósággá válnak, a technológia más területeken való alkalmazásával a kutatási projekt eredményei már a közeljövőben is hasznosulhatnak. Az új, vezeték nélküli jármű és jármű, illetve jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs technológia személyautókban és tehergépkocsikban egyaránt számos célra használható, például figyelmeztetheti a vezetőket az előttük álló útszakaszon lévő balesetekre, akadályokra vagy jegesedésre.

„Nagyjából olyan ez, mintha előre benézhetnénk egy kereszteződésbe, így jelentősen segítheti a közlekedésbiztonság javítását.” – foglalta össze Lennart Pilskog.

Adatok a SARTRE (Safe Road Trains for the Environment, azaz Biztonságos Országúti Vonatok a Környezetért) projektről:

A projekt kezdete: 2009. szeptember
A projekt záró összegzése: 2012. szeptember
Költségvetés: 6,4 millió euró
Finanszírozó: Az Európai Bizottság a kutatási költségek 60 százalékával járult hozzá a projekthez a Hetedik Keretprogram részeként, míg a fennmaradó összeget a résztvevő vállalatok finanszírozták.
A projekt vezetője: A brit Ricardo Ltd. műszaki szakértő vállalat
Résztvevő vállalatok: Ricardo Ltd., Egyesült Királyság, Idiada and Tecnalia Research & Innovation (kutatással és fejlesztéssel foglalkozó vállalat), Spanyolország, Institut für Kraftfahrzeuge Aaschen (Aascheni Gépjárműipari Intézet), Németország, SP (svéd műszaki kutatóintézet), Volvo Car Corporation és Volvo Group Trucks Technology
Célkitűzés: Olyan stratégiák és technológiák kifejlesztése, amelyek napjaink országútjain a közúti infrastruktúra módosítása nélkül lehetővé teszik a jelentős környezetvédelmi, biztonsági és kényelmi előnyökkel járó „országúti vonatok” alkalmazását.
A SARTRE részeként kifejlesztett új technológiák: ember és gép közötti kezelői felület (Human-Machine Interface – HMI), ember és jármű közötti kommunikáció, valamint fejlett járművek közötti kommunikáció.
Még megoldásra váró kihívások: jogszabályi háttér, felelősségi kérdések és közös kommunikációs szabvány.
Valósággá válhat: körülbelül tíz éven belül, ha sikerül módosítani a vonatkozó jogszabályokat.

A Volvo Trucks aktív biztonsági rendszerei

A SARTRE projektben használt tehergépkocsit a Volvo Trucks által jelenleg kínált összes biztonsági rendszerrel felszerelték, beleértve az ESP-t (elektronikus menetstabilizáló), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert (LKS), az éberségfigyelő rendszert (DAS), a sávváltást segítő rendszert (LCS) és az adaptív sebességtartó automatikát (ACC).

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 316 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE