Hírek Közút

Zala megye közlekedése ugrásszerűen fejlődhet a következő uniós költségvetési ciklusban

A következő európai uniós költségvetési ciklusban (2014-2020) a vasút és a közúthálózat fejlesztésével jelentős előrelépés történik Zala megye közlekedésében – közölte Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke pénteken, a Zala megye közlekedéséről szóló, Perifériából központ című konferenciát követő sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.

Az elmúlt években történt fejlesztések ellenére Zala megye jelentős része kiesik a gyorsforgalmi közúthálózatból, a vasúti áru- és személyszállítás pedig nem eléggé versenyképes – jelentette ki a közgyűlés fideszes elnöke.

Az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések lehetővé teszik, hogy Zalaegerszeg és Budapest között jelentősen csökkenjen a vasúti menetidő. A vasúti pályák felújítása észak-déli irányban is megkezdődik, a Szombathely (Zalaszentiván)-Zalaegerszeg szakasz korszerűsítése Nagykanizsa felé folytatódik majd. A megyén keresztül épülhet ki a Zágráb-Bécs közötti vasúti folyosó, amely stratégiai szerepet jelent a megyének – ismertette Manninger Jenő.

Az elnök szerint a közúthálózat fejlesztésével sokat javulhat a megye elérhetősége. A Graz és Körmend közötti gyorsforgalmi út 2015-2016-ig elkészül, és Bécs felé (Kőszegen és Szombathelyen át) is javul a közlekedés.

Az uniós támogatástól függően 2020 körül elkezdődhet az M9-es fejlesztése is. Még a beruházást megelőzően korszerűsíteni kell a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti 74-es utat, és ki kell építeni az elkerülőket, így a menetidő a két város között közúton és vasúton is 30 percre csökkenhet – mondta Manninger Jenő.

A megyei területfejlesztési terv reális célokat tartalmaz, ugyanis olyan fejlesztési elemekből áll, amely szerepel az országos fejlesztési ütemezésekben. A vasút és közút fejlesztésében hozott döntések országos szintűek, de a területfejlesztési koncepció alapján figyelembe vehetik a megye véleményét – hangsúlyozta a megyei elnök.

Hozzáfűzte: a megyében leginkább Zalaegerszegnek van szüksége arra, hogy javuljon a közúti és vasúti közlekedés.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy a város megközelíthetőségének javítása azért is fontos, mert a jelenlegi viszonylag rossz közúti kapcsolatok ellenére Zalaegerszegen meghatározó iparág a logisztika. A cégek a város adóbevételeiben is nagy szerepet képviselnek, ugyanis évente mintegy 1 milliárd forintot adóznak.

Forrás: MTI  (blo \ guz \ hgp)
.

(Ezt a cikket 215 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .