Bemutatók Hírek Teszt Újdonságok Volvo

Lakhatóbb? Az új Volvo közelről

Nagyon vártuk már az új Volvo megjelenését, főleg mi akik ezzel járunk, mert minden új típustól vártuk a csodát. Milyen csodát? Kérdezhetné a Kedves Olvasó. Minden típustól azt vártuk, hogy most aztán meg lesz oldva a hely. A hely, ahová pakolni lehet 3-4 hétre, ami 3-4 hét, lehet, hogy valakinek csak a fele idő, amit egyhuzamban tölt a fülkében.

Elhoztam a „lovamat” olajcserére a rotterdami szervizbe. Titokban reméltem, hogy meg tudok nézni közelebbről is egy új  típust. Bejött. Kívülről, nem nagyon érdekel. Szép, új vonalak stb. A benne lakás szempontjából úgy gondolom, hogy mellékes. Nevezett szerkezet egy FH16-os, amit ne felejtsetek el továbbiakban, hiszen, a 16-os sorozat, mindig kicsit exkluzív. Bőrkormány, bőrülések, TV stb. Nem tudjuk, hogy ami általában nekünk fog jutni, az FH12-es, ilyen lesz-e belülről.

Szóval, erről a gépről van szó, amit volt szerencsém megnézni, illetve belenézni, gyakorlati, funkcionális szempontból. A neten elég sok kép, és videó található, de én gyanakodva nézegettem az infókat. Van szerencsém megtapasztalni az előző kiadás új fülkéjét, amiből, mondjuk ellopták a helyet, hiszen teljesen felesleges volt a felső-középső szekrényt megszüntetni, hiszen nem tettek semmit, csak egy üres kihasználatlan hely maradt.

A jobboldali ajtó, és a jobboldali láda. Szemmel láthatóan magasabb, és több hely van benne. A magasság növelése a hűtőnél is jelentkezik. Nem mértem meg mennyivel lett így magasabb a hűtő, de ezzel több hely lett benne. Az oldal ládában a tepsi kisebb, mint az előző típusban. Az ajtóról ismét lemaradt a szövet kárpit, amit már az előző kiadásban is lecseréltek sima műanyagra, amit sokkal könnyebb tisztán tartani, mint a szövetkárpitot. Az ajtóban lévő pakoló rövidebb lett egy kicsit, de ez nem egy nagy helyveszteség szerintem. Igaz, nem értem, miért került lábmagasságba a hangszóró. Lehet, hogy kimérték. Jobb így a hangterjedés? Kezd tetszeni….

A baloldali ajtó, és a baloldali láda. Hopsssz! Érdekes. Az eddig kihasználatlan helyet, a láda alatt beépítették. Nem nagy a kis doboz, de valami lomot oda is lehet rakni. Egyre jobban tetszik. A kis doboz kialakításával, nem lett alacsonyabb a felette lévő pakolóhely. Látni, hogy a kályhát sem burkolták be, és ezzel is nagyobb lett a hely. A tepsi maradt az előző típus szürke doboza, amibe az ágy felnyitásával lehet pakolni.

Innen lehet látni, hogy alacsonyabb lett a középső padló, amivel a fülke belvilága is magasabb lett. Kb. a felére csökkentették a padló magasságát, valahogy a műszerfal is lejjebb került, növelve a kilátást.

 Akkor másszunk fel a fülkébe, ami nem változott. Nem raktak liftet, vagy mozgólépcsőt. 🙂 A kormányon van mindenféle gomb. Nem nézegettem a funkciókat, hiszen, most lakhatás szempontjából nézem a fülkét, de gondolom, hogy a „mezei” változatban nem kerül ennyi távvezérlő. A rádió LCD kijelzője nagyon atraktív, de ha nem lenne az, attól még jót tudnánk benne aludni….Na de az alvásról, majd később.( a cipő nem tartozék, még ha a 16-os verziót nézzük is)

A műszerfal középső része már nem hasonlít egyik típushoz sem. Ez már teljesen más, és nem hiszitek el. Egyenes. Ezen nagyon meglepődtem. Azon, hogy ennyi egyenes helyet tudtak kialakítani. Ez miért nem lehetett előbb? Jó. Akkor, most mi lenne az újdonság? Úgy néz ki, hogy nem kell már külön asztalokat, asztalrendszereket csinálni, venni, hogy el lehessen helyezni a TV-t, DVD lejátszót, laptopot. Kipróbáltam. Valahogy nem érzem, hogy a jobb 1-ben kisebb lenne a hely. A középen lévő kis tepsi nem fix, és gondolom nem széria tartozék.  Csúszásmentes műanyag az alja. Nagyon jó ötletnek találom. A pohártartó újra kinyitható, hiszen az előző típusnál, ezt fixre alakították ki.

A pohártartó alatti középső konzol rejt még kis eldugott zeg – zugokat, amik végre zártak, és az alsó egy kis fiók. Alatta egy nagyobb fiók. Végre! Hiszen az előző fülkében, egy mély rakodó volt, ami tényleg idétlen megoldás, hiszen ami hátra csúszott, azt csak akkor lehetett kivenni, ha nekifeküdt az emberfia, egyébként kicsúsztak belőle a cuccok . Hááát. Egyre jobb…

Nézzük a felső dobozokat. A redőny maradt, ami nem rossz megoldás. Nagyobb lett a felső doboz is. Lehet pakolni, de mivel nem tettek hálót, így még mindig megeshet, hogy a be nem zárt szekrényből kieső lom rád esik. Konkrétan, nekem a kipergő dosszié mindig az orromra esett. Amúgy megszokható. Egy idő után kialakul egy bőrkeményedés és érzéketlen lesz. (Persze, ez függ az adott sofőr magasságától.) Nem hiszitek el. Az alatta lévő kis szekrény alja egyenes. Nem tudom kinek milyen bosszúságot okozott… Kinyitottad, és kipergett belőle minden, mivel lejtett kifelé. Ez egyenes.

A baloldali dobozt felosztották. Gondolom iratoknak, hiszen került ide egy tolltartó is. Igen. Jól látjátok ott a bal sarokban. Az ajtó felett is kihasználták a helyet, és dobozt raktak, mind a két ajtó fölé. Végre! Itt visszanyertük az ajtóban rövidebbé tett rakodó helyét.

A középső szekrény visszakerült, bár nem értem, miért nem lehetett kitölteni az egész teret, hiszen megint maradt kihasználatlan holttér, mert a doboz eleje nem egyenes.

A palacktartó a hűtő elejére került, megszüntetve a palack dupla funkcióját, miszerint italt lehet benne tartani, és megakadályozta, hogy mögötte lévő polcból kicsúszkáljanak a dolgok. Ez már a múlté.

Az a fránya fiók. Amit kihúzva láttok. Igen. Azt, most sem lehet kihúzni teljesen, ezért takarítani sem lehet porszívó nélkül. Mondjuk aki ezt kitalálta….Na jóó. Büntiből beleöntenék egy kis kávét, meg cukrot, esetleg csipetnyi sót, ízlés szerint fűszereket, és egész nap takaríttatnám vele. Porszívó nélkül!!

Az ágy. No. Ebben egy matracos ágy volt, de ne felejtsük, hogy ez egy FH16-os. Legyen akármilyen, egy idő után gödör lesz benne. Jó lenne megfordítani. Hát ez nem fog menni, mert alakosra van szabva, illetve e mellé még osztott is lett, hiszen dönthetőre alakították ki a kényelem kedvéért.  Eddig nem volt híres a Volvo a kényelmes ágyról. Lehet hogy ragaszkodnak a tradíciókhoz?

A hűtő, mint említettem magasabb, viszont takarítás szempontjából nem változott semmi. Nem lehet teljesen kihúzni, és kimosni. Marad a görcsölés….

Igen. Jól látjátok. Ez a baloldali rész az ülés mögött. Végre a kályha levegőbeszívója, nem egy potenciális rejtekhely, és végre könnyen kitakarítható a portól.

És itt a jobboldali befúvónyílás. Végre! Nem fagy meg semmi, miközben a másik oldalon elolvad a műanyag sisak belseje. (ez megtörtént!!!)

Összességében, úgy látom, sokkal átgondoltabban alakították az új fülkét, és valószínű beszélgettek sofőrökkel is. Sokkal több hely lett. Persze, majd a gyakorlati használatban válik el, de nekem kellemes csalódást okozott. Ami még érdekesség, bár lakhatóság szempontjából nem mérvadó. A hatalmas napfénytető, amit kibúvónyílásnak terveztek, arra az esetre, ha baleset esetén, annyira roncsolódik a fülke, hogy  nem nyílnának az ajtók. Egy szépséghibája van a dolognak. Kintről ez lehet bebújónyílás is.

Jó gurit

Sklave
.

(Ezt a cikket 5271 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE