Kategóriák

Kategóriák

Adózás Gazdaság Hírek

Növekedhet a gépjárműadó önkormányzatokat megillető része

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő 40 százalékról 55 százalékra növelné a gépjárműadóból befolyt összeg önkormányzatokat megillető hányadát az parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának módosító javaslata.

Az Országgyűlés honlapján olvasható javaslat szerint úgy változna a 2013. évi költségvetési javaslat, hogy a gépjárműadóról szóló törvény alapján a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzat által 2013. január 1-jét követően jogerősen előírt és beszedett adó 55 százaléka a települési önkormányzatot illeti meg.

Az indokolásban emlékeztetnek arra, hogy 2013-tól az önkormányzatok költségvetése és a központi költségvetés között megosztásra kerül egyebek mellett a gépjárműadóból származó bevétel is. A 2013. évi előirányzat 44,1 milliárd forint. Az intézkedésnek jelentős a költségvetési hatása a településeken.

Az eredeti javaslat célzottan arra irányul, hogy a következő évtől befolyó gépjárműadó-bevétel 60 százaléka a központi költségvetés bevételi oldalát növeli, függetlenül attól, hogy a befolyó adó 2013. év január 1-jét követően vagy előtte keletkezett.

A módosító javaslat növelné az önkormányzati részesedés arányát, és így kompenzálná például a gépjárműadó igazgatási eljárások során felmerült kiadásokat.

A 2013. január 1-jétől adókötelezettséggel terhelt járművek adóján kívül, az önkormányzat számláira érkeznek a 2012. december 31-e előtt keletkezett hátralékok, a végrehajtási eljárás eredményeként befolyó adók, illetve a fizetési könnyítés címén beérkező részletfizetések, fizetési halasztások is.

A módosítással a 2012-ben, vagy ezt megelőzően keletkezett előírásokra érkező adóbefizetések továbbra is az önkormányzatokat illetnék meg, így települési önkormányzatoknak csak és kizárólag a 2013. január 1-jét követően, jogerősen előírt adókötelezettségeiből befolyó adókat kellene megosztania a központi költségvetéssel.

Forrás: MTI  (gte \ gtb \ gkp)
.

(Ezt a cikket 450 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE