Kategóriák

Kategóriák

Biztonság Hírek Márkahírek Törésteszt Újdonságok Volvo

„A világ legbiztonságosabb Volvója”

Ütközés vizsgálatok azt mutatják, hogy az új Volvo FH fülke erősebb és biztonságosabb, mint bármelyik korábbi Volvo fülke. Ha pedig a teherautó felborult, egy vészkijárat is rendelkezésére áll.

De nem csupán a járművezető biztonsága javult.

Szimulált ütközéses tesztek ezrei, valamint megközelítőleg 100 valós törésteszt tette lehetővé a Volvo Trucks mérnökei számára, hogy biztonságosabb teherautó-fülkét fejlesszenek ki.

„Új technológiákat és új anyagokat alkalmaztunk, és felhasználtunk mindent, amit a legutóbbi új fülkénk óta megtanultunk. Mindezt felhasználtuk ahhoz, hogy egy még biztonságosabb teherautót építsünk. Az eredmény a világ legbiztonságosabb Volvója” – mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

Nagyszilárdságú anyagokat, például kettős fázisú acélt alkalmaztunk az ajtók ütközéselnyelő gerendáinál. A fülke is a karosszériaelemekhez jelenleg elérhető legerősebb acélt alkalmazza – ultranagy szilárdságú, izosztatikus préseléssel formázott thermoset bóracélt.

„Az acél ezen új kategóriáinak alkalmazásával erősebb fülkéket építhetünk, azok tömegének növelése nélkül. Ezáltal úgy fokozhatjuk a biztonságot, hogy az ne menjen a teherbírás rovására” – mondja Robert Ritzén, az új fülke anyagainak vezető mérnöke.

Testre szabott acélpanelek

Az erős és a funkció egyaránt fejlődött az új technológiák, köztük a lézerhegesztés révén. Ez a módszer lehetővé teszi két sík panel formázás előtti összeillesztését.

„Ennek eredményeként testre szabhatjuk valamennyi panel vastagságát és minőségét. Az ilyen panelekkel optimalizálhatjuk a szerkezetet, és a fülkébe integrálhatjuk a Volvo egyedülálló biztonsági megoldásait” – magyarázza Robert Ritzén.

A fülke szerkezetének számos változása is segíti a biztonság növekedését. A fülke tágasabb, mivel az A-oszlopok függőlegesebbek, több helyet teremtve a fülkében a járművezető számára. Az ajtó és a padló szerkezetét szintén módosították, hogy ütközés esetén a lehető legjobb védelmet nyújtsák. A szélvédő ragasztással rögzül a helyén.

„Korábban a szélvédő szolgált vészkijáratként. Most a tetőablak tölti be ezt a szerepet” – mondja Carl Johan Almqvist.

Az ágy: lényeges biztonsági kérdés

Egy biztonságos teherautót használni is biztonságos. Az új Volvo FH nagyobb ablakokat és átláthatóbb műszeregységet kapott. A látómező 8 százalékkal nőtt.

„Közlekedésbiztonsági szempontból az a legfontosabb, hogy a járművezető látómezeje megfelelő legyen, és az úton tarthassa a szemét. Egy rövid pillantásnak a műszeregységre elégnek kell lennie ahhoz, hogy megkapja a szükséges információkat” – mondja Carl Johan Almqvist.

Az aktív rendszerek, mint a sávtartás támogatás (Lane Keeping Support, LKS), a sávváltás támogatás (Lane Changing Support, LCS), az adaptív sebességtartó automatika és az elalvás figyelmeztetés (Driver Alert Support, DAS) szintén elősegítik a biztonságos közlekedést.

A kipihent és nyugodt járművezető biztonságosabb járművezető is.

„Talán nem az jut először az eszébe, hogy egy kényelmes ágy elősegíti a közlekedésbiztonságot. De egy olyan járművezető, aki kellemesen aludt az éjszaka és kipihentnek, ébernek érzi magát a munkanapja során, ténylegesen kevesebb balesetet okoz” – mondja Carl Johan Almqvist.

Biztonságosabb a személyautósokra nézve

Az elülső aláfutásgátló rendszert (Front Underrun Protection System, FUPS) arra tervezték, hogy frontális ütközés esetén megakadályozza, hogy egy személyautó a teherautó alá szoruljon. Az új Volvo FH védelmi rendszere jelentős előrelépést jelent a biztonság szempontjából.

„A Volvo alapfelszerelésként nyújtja az energiaelnyelő aláfutásgátló rendszert. Sikerült továbbfejlesztenünk és megerősítenünk a rendszert – a tömegének növelése nélkül” – mondja Carl Johan Almqvist.

Védelem a bűnözőktől

Az új Volvo FH a biztonság egy másik területét is előtérbe helyezi.

„A teherautó számos olyan új jellemzővel bír, amelyek megvédik a járművezetőt a betörésektől. Egyebek mellett a teherautó körkörös világítása a kulcstartó távirányítójának segítségével működésbe hozható, de ugyanígy a teherautó kürtjének működtetésével a közelben rejtőző tolvajok is elriaszthatók” – mondja Carl Johan Almqvist.

Mi minden teszi biztonságosabbá a Volvo FH-t?

Néhány az új Volvo FH biztonságfokozó változtatásai közül:

  • Új, erősebb anyagok. Például ultranagy szilárdságú bóracél.
  • Új technológiák, például lézerhegesztés
  • Új fülkeszerkezet
  • Továbbfejlesztett kilátás
  • Aktív biztonsági rendszerek, mint a sávtartás támogatás, a sávváltás támogatás, az adaptív sebességtartó automatika és az elalvás figyelmeztetés (DAS)

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 554 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE