Biztonság Hírek Márkahírek Törésteszt Újdonságok Volvo

“A világ legbiztonságosabb Volvója”

Ütközés vizsgálatok azt mutatják, hogy az új Volvo FH fülke erősebb és biztonságosabb, mint bármelyik korábbi Volvo fülke. Ha pedig a teherautó felborult, egy vészkijárat is rendelkezésére áll.

De nem csupán a járművezető biztonsága javult.

Szimulált ütközéses tesztek ezrei, valamint megközelítőleg 100 valós törésteszt tette lehetővé a Volvo Trucks mérnökei számára, hogy biztonságosabb teherautó-fülkét fejlesszenek ki.

“Új technológiákat és új anyagokat alkalmaztunk, és felhasználtunk mindent, amit a legutóbbi új fülkénk óta megtanultunk. Mindezt felhasználtuk ahhoz, hogy egy még biztonságosabb teherautót építsünk. Az eredmény a világ legbiztonságosabb Volvója” – mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

Nagyszilárdságú anyagokat, például kettős fázisú acélt alkalmaztunk az ajtók ütközéselnyelő gerendáinál. A fülke is a karosszériaelemekhez jelenleg elérhető legerősebb acélt alkalmazza – ultranagy szilárdságú, izosztatikus préseléssel formázott thermoset bóracélt.

“Az acél ezen új kategóriáinak alkalmazásával erősebb fülkéket építhetünk, azok tömegének növelése nélkül. Ezáltal úgy fokozhatjuk a biztonságot, hogy az ne menjen a teherbírás rovására” – mondja Robert Ritzén, az új fülke anyagainak vezető mérnöke.

Testre szabott acélpanelek

Az erős és a funkció egyaránt fejlődött az új technológiák, köztük a lézerhegesztés révén. Ez a módszer lehetővé teszi két sík panel formázás előtti összeillesztését.

“Ennek eredményeként testre szabhatjuk valamennyi panel vastagságát és minőségét. Az ilyen panelekkel optimalizálhatjuk a szerkezetet, és a fülkébe integrálhatjuk a Volvo egyedülálló biztonsági megoldásait” – magyarázza Robert Ritzén.

A fülke szerkezetének számos változása is segíti a biztonság növekedését. A fülke tágasabb, mivel az A-oszlopok függőlegesebbek, több helyet teremtve a fülkében a járművezető számára. Az ajtó és a padló szerkezetét szintén módosították, hogy ütközés esetén a lehető legjobb védelmet nyújtsák. A szélvédő ragasztással rögzül a helyén.

“Korábban a szélvédő szolgált vészkijáratként. Most a tetőablak tölti be ezt a szerepet” – mondja Carl Johan Almqvist.

Az ágy: lényeges biztonsági kérdés

Egy biztonságos teherautót használni is biztonságos. Az új Volvo FH nagyobb ablakokat és átláthatóbb műszeregységet kapott. A látómező 8 százalékkal nőtt.

“Közlekedésbiztonsági szempontból az a legfontosabb, hogy a járművezető látómezeje megfelelő legyen, és az úton tarthassa a szemét. Egy rövid pillantásnak a műszeregységre elégnek kell lennie ahhoz, hogy megkapja a szükséges információkat” – mondja Carl Johan Almqvist.

Az aktív rendszerek, mint a sávtartás támogatás (Lane Keeping Support, LKS), a sávváltás támogatás (Lane Changing Support, LCS), az adaptív sebességtartó automatika és az elalvás figyelmeztetés (Driver Alert Support, DAS) szintén elősegítik a biztonságos közlekedést.

A kipihent és nyugodt járművezető biztonságosabb járművezető is.

“Talán nem az jut először az eszébe, hogy egy kényelmes ágy elősegíti a közlekedésbiztonságot. De egy olyan járművezető, aki kellemesen aludt az éjszaka és kipihentnek, ébernek érzi magát a munkanapja során, ténylegesen kevesebb balesetet okoz” – mondja Carl Johan Almqvist.

Biztonságosabb a személyautósokra nézve

Az elülső aláfutásgátló rendszert (Front Underrun Protection System, FUPS) arra tervezték, hogy frontális ütközés esetén megakadályozza, hogy egy személyautó a teherautó alá szoruljon. Az új Volvo FH védelmi rendszere jelentős előrelépést jelent a biztonság szempontjából.

“A Volvo alapfelszerelésként nyújtja az energiaelnyelő aláfutásgátló rendszert. Sikerült továbbfejlesztenünk és megerősítenünk a rendszert – a tömegének növelése nélkül” – mondja Carl Johan Almqvist.

Védelem a bűnözőktől

Az új Volvo FH a biztonság egy másik területét is előtérbe helyezi.

“A teherautó számos olyan új jellemzővel bír, amelyek megvédik a járművezetőt a betörésektől. Egyebek mellett a teherautó körkörös világítása a kulcstartó távirányítójának segítségével működésbe hozható, de ugyanígy a teherautó kürtjének működtetésével a közelben rejtőző tolvajok is elriaszthatók” – mondja Carl Johan Almqvist.

Mi minden teszi biztonságosabbá a Volvo FH-t?

Néhány az új Volvo FH biztonságfokozó változtatásai közül:

  • Új, erősebb anyagok. Például ultranagy szilárdságú bóracél.
  • Új technológiák, például lézerhegesztés
  • Új fülkeszerkezet
  • Továbbfejlesztett kilátás
  • Aktív biztonsági rendszerek, mint a sávtartás támogatás, a sávváltás támogatás, az adaptív sebességtartó automatika és az elalvás figyelmeztetés (DAS)

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 553 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .