Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közút

Év végére elkészül a 76-os út felújítása

Az év végére készül el 27 kilométer hosszúságban a 76-os főút szélesítése és burkolat-megerősítése, ami időben közelebb hozza Zalaegerszeget a fővároshoz, mert szinte gyorsforgalmi út minőségű csatlakozást tesz lehetővé az M7-es autópályához – jelentette ki a zalai megyeszékhely polgármestere kedden, az útépítési munkálatok helyszínén.

Forrás: Google Maps

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) kifejtette: a város számára rendkívüli jelentőségű a most folyó korszerűsítés, mert Zalaegerszeg a földrajzi elhelyezkedése miatt jelenleg nem csatlakozik gyorsforgalmi úthoz. Lerövidíti a távolságot a főváros és Zalaegerszeg között az útfelújítás, amelynek révén kétszer két sávosra szélesedik a 76-os főút egy szakasza, amelynek folytatásaként később a Hévízt és Keszthelyt elkerülő utakkal lesz teljes az M7-es autópálya gyorsabb elérése.

Hozzátette, hogy a tervek szerint Körmend irányába folytatódna a 76-os felújítása, ami az ott áthaladó 8-as út révén már lehetővé tenné Zalaegerszeg Ausztriával történő összeköttetését. Távlati szempontból és a városba érkező befektetők érdekében azonban mindezeken túl szükség lenne az észak-déli irányú M9-es autópálya megépítésére is.
Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója az útfelújítás helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta: nettó 4,5 milliárd forintos, európai uniós forrásból valósul meg az Új Széchenyi Terv keretében a 76-os korszerűsítése. Az építő a Colas Út Zrt.

A Zalaegerszeg előtti kétszer kétsávos bővítésen túl a 27 kilométeres beruházás keretében 11,5 tonnás tengelyterhelésre erősítik meg a burkolatot, Tilaj és Ligetfalva között pedig magassági korrekciót is végeznek. Több mint 10 kilométeren kapaszkodósávot építenek, továbbá két új körfogalmú és 11 új kanyarodó csomópontot alakítanak ki, illetve fél méterrel szélesítik a teljes utat.

Hozzátette, hogy a 2009-ben indult korszerűsítés után az útszakasznak eredetileg a múlt év végére kellett volna elkészülnie, de a 2010-es csapadékos időjárás, valamint a régészeti feltárással kapcsolatos jogszabályváltozások hátráltatták a munkát. A befejezés így idén decemberre várható.

Loppert Dániel beszámolt arról is, hogy a 76-os főutat érintően folyik a Hévízt és Keszthelyt elkerülő utak építése, amelyek befejezését szintén a régészeti jogszabályváltozások, továbbá a tőzeges talaj megerősítése késleltették. Közlése szerint a 75-ös főút Keszthely és Alsópáhok között teljesen újjáépített szakasza még ebben a hónapban elkészül, a két várost elkerülő utak befejezését pedig 2013 júliusára tervezik.

Forrás: MTI  (blb \ egr \ hgp)
.

(Ezt a cikket 628 alkalommal tekintették meg.)