Busz hírek Gazdaság Hírek Szervezetek hírei

A BKK elkötelezett a magyar buszgyártás segítése mellett

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elkötelezett a magyar buszgyártás segítése mellett, de nem tud olyan buszokat megrendelni, amelyekre nem kapott a közbeszerzési eljárásban ajánlatot – közölte a BKK kedden az MTI-vel.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A BKK a Napi Gazdaság keddi számában megjelent azon cikkre reagált, amelyben azt írták: szakmai vélemények szerint a BKK Zrt. autóbusz-beszerzésre vonatkozó, folyamatban lévő pályázata újabb szög lehet a magyarországi autóbuszgyártás koporsójába, ráadásul közvetve több száz vállalkozás léte kerülhet veszélybe.

A BKK közleménye szerint “hamis állítás, hogy a 150 új autóbusz üzemeltetésére kiírt pályázatot a BKK úgy írta volna ki, hogy azon magyar autóbusz ne feleljen meg”.

A kiírás az európai standardoknak megfelelő városi alacsonypadlós buszra szólt, semmilyen olyan speciális feltételt nem tartalmazott, amely miatt magyar gyártó ne felelhetett volna meg – írták. Hozzátették: mivel a magyar buszgyártók mindegyike ilyen buszból csak prototípussal rendelkezik, piacra lépésüket segítendő, a szokásoktól eltérve nem írtak elő olyan jelentős gyártási referenciát, amely az indulásukat megakadályozta volna.

A BKK – mint írták – “a tender eredményét befolyásolni nem tudja, és mivel sajnálatosan nem érkezett magyar gyártású autóbuszra ajánlat, így nem is tudunk magyar autóbusz mellett dönteni”.

Közölték, hogy a beérkezett ajánlat “Európa egyik legmegbízhatóbb és legnagyobb példányszámban gyártott autóbuszára”, a Mercedes Citaróra vonatkozik, így az utasokat magas színvonalon, klimatizált, alacsonypadlós és komfortos járművekkel szolgálhatják ki.
Budapest legutóbb 2003-ban rendelt meg új alacsonypadlós autóbuszokat, tehát kilenc év után történik érdemi újautóbusz-beszerzés a fővárosban – emlékeztettek.

A közleményben rámutattak, hogy a magyar buszgyártással kapcsolatban szintén a Napi Gazdaság keddi számában az üzemeltető társaságok elmondták: a magyar buszok indulását nem a BKK, hanem a finanszírozó bankok garanciaigényei nehezítették.
Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnökének “azon állítása is teljesen légből kapott, miszerint háromszoros árkülönbség lenne a magyar buszok és a Mercedes Citarók között, de mivel a magyar buszgyártók nem adtak egyáltalán ajánlatot, és objektív összehasonlításra nincs mód, szubjektív vitát erről nem szeretnénk folytatni” – írták.

A BKK megdöbbentőnek nevezte Vincze-Pap Sándor azon állítását, amely szerint a BKK motorra vonatkozó elvárásai miatt estek ki a magyar buszgyártók. A BKK a buszpiacon elterjedt, több éve használt EEV környezetvédelmi besorolásnak megfelelő motorral szerelt autóbuszokat várt el, Budapest levegőjének védelme érdekében – tették hozzá. Közölték: tekintettel arra, hogy a magyar gyártók nem saját gyártású motorokkal szerelik autóbuszaikat, alaptalan kifogás a motorra vonatkozó elvárás miatt hibáztatni a BKK-t, és azt állítani, hogy ezen előírásnak ne tudtak volna megfelelni.

“A BKK elkötelezett a magyar buszgyártás segítése mellett, azonban nincs módunk arra, hogy olyan buszokat rendeljünk meg, amire nem kaptunk a közbeszerzési eljárásban ajánlatot, és arra sincs, hogy az Európa minden táján megszokott és alkalmazott műszaki, környezetvédelmi előírásoktól eltekintsünk, főleg, hogy azoknak egyébként a magyar buszgyártók meg tudnak felelni” – olvasható a közleményben.

A Napi Gazdaság cikke szerint a ma már csonka magyar autóbuszipar kapacitásai még mindig évi több mint ezer jármű előállítását tennék lehetővé, ehhez képest a cégek évente kevesebb mint százötven autóbuszt tudnak eladni az országban.

Vincze-Pap Sándor a lapnak azt mondta: a BKK jelenleg futó pályázatát, amelynek keretében 150 új autóbusz üzemeltetésére várnak ajánlatot, úgy írták ki, hogy eleve kizárták a magyar gyártású járműveket. A szövetség cégei a kiírásban szereplő paramétereknek nem tudtak induláskor pontosan megfelelni. Így például kiestek a Kravtex Citadell buszai, ahogy a motorral kapcsolatos elvárások miatt a Magyar Autóbuszgyártó Kft. Ikarusai is (mindkét busztípust évekig tesztelte korábban a BKV).

Az elnök szerint a befutónak tartott Mercedes buszok a teljes élettartamot tekintve háromszor annyiba kerülnek majd, mintha hazai járműveket venne a BKK – olvasható a Napi Gazdaságban.

Forrás: MTI  (bBB \ bki \ ppd)
.

(Ezt a cikket 424 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .