Közel 10 kilométeren újul meg a Röszke és Mórahalom közötti út

Az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-alföldi régióban, Csongrád megyében is folytatódnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett mellékutak felújításai. A munkaterület átadásával a mai napon megkezdődött a Röszke-Mórahalom összekötő út közel 10 kilométeres szakaszának korszerűsítése több, mint 1 milliárd forintos európai uniós forrásból.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv keretében országosan várhatóan több, mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása valósulhat meg 2013-ig az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Erre a célra a Dél-alföldi régióban 14,16 milliárd forint megítélt forrás áll rendelkezésre.

A program keretében az 5512 jelű Röszke-Mórahalom összekötő út közel 10 kilométeres szakasza válik hamarosan európai színvonalúvá. A felújítás elsődleges célja az út pályaszerkezetének alkalmassá tétele a folyamatosan növekvő nehézgépjármű forgalom elviselésére, valamint az út műszaki paramétereinek és vízelvezetésének javítása, korszerűsítése. A beruházással így az útszakaszon közlekedők gyorsabban és biztonságosabban haladhatnak majd.

A projekt során a kivitelező több helyen is pályaszerkezet cserét hajt végre, melynek keretében egyes helyeken 15 centiméter mélyen visszamarja a meglévő burkolatot, az alsóbb rétegeket pedig teljesen visszabontja, majd új pályaszerkezetet épít. A külterületi szakaszon kétrétegű aszfaltburkolat épül 12 centiméteres vastagságban, belterületen egy réteg marás és aszfalt kopóréteg építés történik 6,5 centiméter vastagsággal. A padkát is újjáépítik, méghozzá a pályaszerkezet cseréjéből és mart aszfaltból képzett anyagból, mellyel jelentősen olcsóbbá tehető a beruházás. Ezen kívül a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. törekedett arra a tervezésnél, hogy az út környezetében keletkező csapadékvíz a meglévő profilrendezett árkokban kerüljön szikkasztásra. Többek között emiatt szüntet meg a projekt kivitelezése folyamán minden olyan meglévő, engedéllyel nem rendelkező földútcsatlakozást a kivitelező, amely nem a földhivatal által nyilvántartott, a közút területéhez csatlakozó útterületen van. Ugyanakkor a szilárd burkolatú útcsatlakozásokat felújíttatja a Magyar Közút. A burkolatot érintő munkálatok mellett a forgalomtechnikai jelzések is megújulnak: új táblákat helyeznek ki, a külterületen elhelyezett kilométerjelző köveket pedig a mindkét oldalra kihelyezett kilométerjelző táblákra cseréli a kivitelezést végző cég.

A beruházás elvégzésére a szabályos közbeszerzési eljárás lefolytatása után a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a DME Konzorciummal kötött szerződést.

A felújított útszakasz a sikeres projektzárását követően még 5 éven keresztül kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 191 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?