Kategóriák

Kategóriák

Balesetek Hírek Statisztikák

A teherautóvezetők 9, az autóbuszvezetők mindössze 1 százalékát okozzák a baleseteknek.

Az év eddig eltelt hét hónapjában a személysérüléses közúti balesetek száma csökkent, a balesetekben meghalt emberek száma azonban enyhén emelkedett az előző év hasonló időszakához képest – erről Halmosi Zsolt, országos rendőrfőkapitány-helyettese beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, bejelentve, hogy fokozott ellenőrzési akció kezdődött péntektől augusztus 20-ig.

A dandártábornok elmondta, az országos akció célja, hogy a most következő és az ünnepi hétvégét ne lehessen fekete hétvégének nevezni, ahogy az elmúlt hétvégéket, amelyeken számos halálos baleset történt. Az ellenőrzések a legforgalmasabb utakra, a turisztikailag frekventált területekre, a városközpontokra, a szórakozóhelyekre, a városok ki- és bevezető szakaszaira, valamint az üdülőövezetekre koncentrál.

A dandártábornok a passzív biztonsági eszközök használatára, a sebesség helyes megválasztására is felhívta a figyelmet. Beszélt arról is, hogy a rendőrség valamennyi, mintegy 200 sebességmérő eszközt beveti az akción. Az ellenőrzés során megállítottak esetében az ittas vezetés kiszűrése érdekében szondáztatnak, továbbá elsősorban a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használatát figyelik.

A rendőrség által gyűjtött előzetes – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2012. január 1. és július 31. között összesen 8.233 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 4,5 százalékkal kevesebb a tavalyi 8.625-nél. A múlt év első hét hónapjában 319-en haltak meg az utakon, idén 326-an. Valamivel kevesebb, 884-hez képest 879 volt az ittasan okozott balesetek száma.

A balesetek legfőbb okai továbbra is változatlanok: minden negyedik baleset gyorshajtás miatt történik, ezt követi baleseti okként az elsőbbség meg nem adása, illetve a kanyarodási szabályok megsértése.

A balesetek 59 százalékát a gépkocsivezetők okozták, bár esetükben a rendőrség megjegyezte, hogy a közúti forgalmon belüli arányuk a legmagasabb. A teherautóvezetők 9, az autóbuszvezetők mindössze 1 százalékát okozzák a baleseteknek. A kerékpárosok, segédmotor-kerékpárosok és motorosok nem fordítanak kellő figyelmet a közlekedési szabályokra, gyakran ittasan közlekednek és nem használnak védőfelszereléseket – mondta Halmosi Zsolt, aki szerint ők 5 százalékban felelősek a balesetekért.

Kérdésre válaszolva a dandártábornok nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a rendőrség átszervezése jegyében elképzelhető-e az, hogy valamelyik, az akcióban résztvevő egységet megszűntetik az akció időtartama alatt. A rendőrség átszervezését firtató további kérdésekre azonban arra hivatkozva nem válaszolt, hogy nem az ő hatáskörébe tartozó kérdésről van szó.

Forrás: MTI  (bne \ bcl \ pdm)
.

(Ezt a cikket 309 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE