Megújult a Drávafok és Felsőszentmárton közötti 5 kilométeres mellékút

Befejeződtek a Baranya megyei Drávafok – Szentborbás – Lakócsa összekötőút több mint 5 kilométeres szakaszának felújítási munkálatai. A mintegy 357 millió forintnyi európai uniós forrásból megvalósuló projekt több mint 2000 ember életében hoz érzékelhető változást.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program keretében országosan több mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása valósulhat meg 2013-ig, az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Ebből a Dél-dunántúli régióban a 4 és 5 számjegyű utak felújítására a 2009-2013-as programozási időszak keretében közel 21,4 milliárd forint megítélt forrás áll rendelkezésre a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára.

A Drávafok – Szentborbás – Lakócsa összekötőút (5825 jelű út) 5,2 kilométeres szakaszának felújítása a mai napon fejeződött be. Az út a munkálatok megkezdésekor annyira leromlott állapotban volt, hogy a felújítás során új pályaszerkezet építésére is szükség volt. A szabályos közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a KMES Konzorcium a pályaszerkezet-csere mellett kiszélesítette a burkolatot, felújította az útszakaszon található buszmegállóhelyeket is.

Az összekötőút szerepe hálózati, kulturális, gazdasági szempontból jelentősen meghaladja a forgalomnagyságból adódó szerepét. Az útfelújítással várhatóan tovább bővül az itt lévő települések közti együttműködés, javul a Dráva által elválasztott horvát és magyar települések közti közúti összeköttetés. Ezen kívül a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. célja az volt a mintegy 357 millió forintos európai uniós beruházással, hogy jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeket teremtsen a közlekedők, az érintett utak menti települések lakói számára. A társaság bízik abban, hogy a gondozásában megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 212 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?